Обиљежена крсна слава и 30 година постојања Српске демократске странке (ВИДЕО)

12.07.2020. 13:30
0
ИЗВОР: Катера

Централна прослава Светих апостола Петра и Павла, крсне славе Српске демократске странке одржала се данас у Источној Илиџи. Овог Петровдана ова странка слави и 30-годишњицу оснивања.

Света архијерејска литургија одржана је у храму Нерукотвореног образа Христовог у Источној Илиџи у 9 часова, док је полагање вијенаца на спомен-обиљежју палим борима у Војковићима одржано у 11 часова.

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а у обраћању новинарима истакао је да је ово значајан јубилеј којим се ниједна странка у Републици Српској не може подичити.

- На данашњи дан прије 30 година, у Сарајеву, на Скендерији, основана је Српска демократска странка и тада су ударени темељи ономе што ће се касније назвати Српска Република у БиХ, касније Република Српска – казао је Шаровић.

Он је напоменуо да је овај тренутак важан, јер је Српска демократска странка везана за оснивање Републике Српске и само је СДС старији од саме Републике Српске.

Такође, Шаровић је казао да је ово прилика да се захвали свима који су били ту на овом 30-годишњем путу најважније политичке организације у Републици Српској, а која је, како напомиње, најзаслужнија за стварање Српске.

- Бољи и храбрији од нас, најбољи међу нама, непоткупљиви, учинили су историјски најважније кораке и на неки начин дали печат цјелокупној историји нашег народа са ове стране ријеке Дрине – каже предсједник СДС-а.

Овогодишња прослава годишњице, напомиње Шаровић, обиљежена је у специфичним, посебним и скромнијим условима због пандемије корона вируса. Он је додао да ће на јесен, уколико прилике буду дозвољавале, бити одржана велика манифестација у част овако важног догађаја, не само за странку, него и за цијелу Републику Српску.

- СДС је и након 30 година незаобилазан политички фактор у Републици Српској и мислим да вријеме Српске демократске странке тек долази, јер стасава једна нова генерација наше странке. Треба да одамо почаст и славимо наше осниваче, али будућност је на младим људима – рекао је Шаровић.

Шаровић је закључио да је сигуран да СДС има шта да понуди грађанима и да ће то у будућности и показати, те да је ово патриотска странка која никада није издала и да ће као таква и даље судјеловати у кључним политичким догађајима.

Милан Миличевић, предсједник Градског одбора СДС-а, у обраћању новинарима рекао је да је 30. рођендан СДС-а велики и значајан датум како за странку, тако и за Републику Српску.

- Иза нас је 30 година великих искушења и остварених циљева. Српска демократска странка одговорила је сваком историјском задатку, па и овом, али оно што чинимо данас, а чинићемо и увијек, је то да они који су оснивали ову странку, који су се борили за Републику Српску и дали своје животе, буду наши узори – рекао је Миличевић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је данас кад Српска демократска странка улази у четврту деценију постојања и слави своју крсну славу, битно нагласити да је у Војковићима, прије више од 30 година одржан иницијативни одбор за формирање Српске демократске странке.

- У мају 1990. године у Дому у Војковићима одржан је иницијативни одбор за формирање ове странке. Ја на том иницијативном одбору нисам био, али су били чланови моје уже породице и неки људи који данас стоје поред мене и то је највећа вриједност СДС-а – истиче Божовић.

Он је додао да је највећа вриједност Општинског одбора СДС-а Источна Илиџа то што сви њени предсједници, од оснивања ове странке до данас, нису отишли и напустили СДС, него су остали вјерни идејама саме странке.

- СДС ће у наредном временском периоду сигурно бити водиља, светионик, имати јасну и прецизну политику која ће да буде патриотска, каква је била и до сад. То ће бити политика у којој ће економија, стварање нових радних мјеста и очување постојећих бити приоритет – наводи Божовић.

Он је искористио прилику да свим становницима Источне Илиџе, који су чланови и симпатизери СДС-а, али и свим члановима широм Републике Српске честита крсну славу СДС-а.

-     - СДС је једина политичка странка која је старија од Републике Српске и сигурно је да је Република Српска дијете Српске демократске странке – закључио је Божовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    16h 10m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 51m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    3h 14m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 58m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    13h 25m
    0