Obilježena krsna slava i 30 godina postojanja Srpske demokratske stranke (VIDEO)

12.07.2020. 13:30
0
IZVOR: Katera

Centralna proslava Svetih apostola Petra i Pavla, krsne slave Srpske demokratske stranke održala se danas u Istočnoj Ilidži. Ovog Petrovdana ova stranka slavi i 30-godišnjicu osnivanja.

Sveta arhijerejska liturgija održana je u hramu Nerukotvorenog obraza Hristovog u Istočnoj Ilidži u 9 časova, dok je polaganje vijenaca na spomen-obilježju palim borima u Vojkovićima održano u 11 časova.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a u obraćanju novinarima istakao je da je ovo značajan jubilej kojim se nijedna stranka u Republici Srpskoj ne može podičiti.

- Na današnji dan prije 30 godina, u Sarajevu, na Skenderiji, osnovana je Srpska demokratska stranka i tada su udareni temelji onome što će se kasnije nazvati Srpska Republika u BiH, kasnije Republika Srpska – kazao je Šarović.

On je napomenuo da je ovaj trenutak važan, jer je Srpska demokratska stranka vezana za osnivanje Republike Srpske i samo je SDS stariji od same Republike Srpske.

Takođe, Šarović je kazao da je ovo prilika da se zahvali svima koji su bili tu na ovom 30-godišnjem putu najvažnije političke organizacije u Republici Srpskoj, a koja je, kako napominje, najzaslužnija za stvaranje Srpske.

- Bolji i hrabriji od nas, najbolji među nama, nepotkupljivi, učinili su istorijski najvažnije korake i na neki način dali pečat cjelokupnoj istoriji našeg naroda sa ove strane rijeke Drine – kaže predsjednik SDS-a.

Ovogodišnja proslava godišnjice, napominje Šarović, obilježena je u specifičnim, posebnim i skromnijim uslovima zbog pandemije korona virusa. On je dodao da će na jesen, ukoliko prilike budu dozvoljavale, biti održana velika manifestacija u čast ovako važnog događaja, ne samo za stranku, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

- SDS je i nakon 30 godina nezaobilazan politički faktor u Republici Srpskoj i mislim da vrijeme Srpske demokratske stranke tek dolazi, jer stasava jedna nova generacija naše stranke. Treba da odamo počast i slavimo naše osnivače, ali budućnost je na mladim ljudima – rekao je Šarović.

Šarović je zaključio da je siguran da SDS ima šta da ponudi građanima i da će to u budućnosti i pokazati, te da je ovo patriotska stranka koja nikada nije izdala i da će kao takva i dalje sudjelovati u ključnim političkim događajima.

Milan Miličević, predsjednik Gradskog odbora SDS-a, u obraćanju novinarima rekao je da je 30. rođendan SDS-a veliki i značajan datum kako za stranku, tako i za Republiku Srpsku.

- Iza nas je 30 godina velikih iskušenja i ostvarenih ciljeva. Srpska demokratska stranka odgovorila je svakom istorijskom zadatku, pa i ovom, ali ono što činimo danas, a činićemo i uvijek, je to da oni koji su osnivali ovu stranku, koji su se borili za Republiku Srpsku i dali svoje živote, budu naši uzori – rekao je Miličević.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je danas kad Srpska demokratska stranka ulazi u četvrtu deceniju postojanja i slavi svoju krsnu slavu, bitno naglasiti da je u Vojkovićima, prije više od 30 godina održan inicijativni odbor za formiranje Srpske demokratske stranke.

- U maju 1990. godine u Domu u Vojkovićima održan je inicijativni odbor za formiranje ove stranke. Ja na tom inicijativnom odboru nisam bio, ali su bili članovi moje uže porodice i neki ljudi koji danas stoje pored mene i to je najveća vrijednost SDS-a – ističe Božović.

On je dodao da je najveća vrijednost Opštinskog odbora SDS-a Istočna Ilidža to što svi njeni predsjednici, od osnivanja ove stranke do danas, nisu otišli i napustili SDS, nego su ostali vjerni idejama same stranke.

- SDS će u narednom vremenskom periodu sigurno biti vodilja, svetionik, imati jasnu i preciznu politiku koja će da bude patriotska, kakva je bila i do sad. To će biti politika u kojoj će ekonomija, stvaranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih biti prioritet – navodi Božović.

On je iskoristio priliku da svim stanovnicima Istočne Ilidže, koji su članovi i simpatizeri SDS-a, ali i svim članovima širom Republike Srpske čestita krsnu slavu SDS-a.

-     - SDS je jedina politička stranka koja je starija od Republike Srpske i sigurno je da je Republika Srpska dijete Srpske demokratske stranke – zaključio je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital! Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 26m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 36m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 28m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 27m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 21m
    0