Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)

17.09.2022. 13:24
0
ИЗВОР: katera.news

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је, поводом славе града Источно Сарајево - Светог Петра Дабробосанског, служио Свету архијерејску литургију у истоименом храму у Војковићима у Источној Илиџи, након чега је уприличено ломљење славског колача и свечана литија.

Митрополит Хризостом је у бесједи истакао да је Свети Петар Дабробосански био Христова слика у Сарајеву и по свједочењу његових животописаца, сви грађани Сарајева, без обзира на вјеру, дивилу су се таквом јерарху и човјеку.

Говорећи о његовом живот, митрополит Хризостом је рекао да је по избијању Другог свјетског рата Светом Петру Дабробосанском савјетовано да се склони у Србију или Црну Гору.

Он је на то одговорио: "Ја сам народни пастир, те ме веже дужност, гдје сам дијелио добро са народом, да исто тако и зло са народом подносим и подијелим, и према томе мора се са народом судбина дијелити и остати на своме мјесту".савјетовано му је да се склони у Србију или Црну Гору. Он је на то одговорио: "Ја сам народни пастир, те ме веже дужност, гдје сам дијелио добро са народом, да исто тако и зло са народом подносим и подијелим, и према томе мора се са народом судбина дијелити и остати на своме мјесту - бесједио је митрополит.

Како је митрополит Хризостом изјавио, Свети Петар Дабробосански је мученички пострадао за свој народ, српство, православље, вјеру и Српску православну цркву.

- Сваке године се сјећамо Светог Петра Дабробосанског, али и свих који су са њим пострадали, не одричући се свог народа. Као што каже тропар, они су пострадали због праве вјере, истинске вјере у Христа Господа, оне вјере која спасава и ствара светитеље – изјавио је митрополит Хризостом, и поручио:

- Нека нас Господ охрабри да и ми будемо добри свједоци, Срби, хришћани. Нека у молитвама Господ благослови Град Источно Сарајево и овај свети храм. Да нас Господ у  молитвама укријепи, да ми узмемо његове славе, добро, храброст, честитост и да будемо као он, достојни Бога.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Град Источно Сарајево стабилан град који се брзо развија са свим својим општинама и град који је на понос цијеле Републике Српске.

- Вријеме је да опет сви будемо заједно јер смо тако снажнији. Треба да будемо бољи једни према другима и да будемо добри људи и то је основни мото који треба да покреће. Град ће се развијати, али најважније је да останемо добри људи – рекао је Ћосић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да је највећа српска побједа у 20. вијеку – Република Српска.

- Желим да честитам славу града Источно Сарајево и да пожелим да из године у годину напредује, те да сарајевски Срби, који су највише дали за стварање Републике Српске, са напредовањем града доживе своју личну сатисфакцију. Уколико град Источно Сарајево буде препознатљив, јак и стабилан, за сарајевске Србе то ће значити много и засигурно представљати круну побједе – рекао је Божовић.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Љиљана Нешковић из Источног Сарајева рекла је важно увијек, па и данас, помињати погинуле борце Војска Републике Српске који су дали животе за Републику Српску.

- Млади нека стасавају, школују се и раде у свом граду. Нека буде само мир и радост – рекла је она.

Литургији у храму у Војковићима, као и литији, осим представника градске власти, присуствовали су и начелници општина, представници општина и градова из Србије и Црне Горе, као и представници привредног и јавног живота града.

Коментари 0
Повезане вијести
Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Одржана свечана академија и додијељена признања поводом крсне славе града Источно Сарајево (ФОТО) Одржана свечана академија и додијељена признања поводом крсне славе града Источно Сарајево...
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  11h 25m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  13h 14m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  17h 56m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  15h 50m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  7h 46m
  0