Прослављена ктиторска слава манастира Високи Дечани

24.11.2021. 20:41
0
ИЗВОР: СРНА

Ктиторска слава Високих Дечана - Свети Стефан Дечански прослављена је Светом архијереском литургијом коју је у манастиру служио епископ рашко-призренски Теодосије у присуству мањег броја вјерника.

Владика Теодосије је извршио чин пресвлачења одежди Светог краља Стефана Дечанског, чије свете мошти сада красе нове одежде које су извезле монахиње манастира Жупа, код Никшића.

Владика је истакао да је велики благослов данас бити у манастиру Високи Дечани, захвалан свима који су учинили велику жртву и труд да дођу у условима у којима није ни лако ни безбједно доћи на ове просторе.

- Господ нас сабира у љубави његовој и наше сабрање на Светој литургији је слика оног нашег сабрања у царству небеском. Сва радост коју осећамо данас у душама својим, потиче од Господа, који је извор радости - рекао је владика.

Игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић је указао да је ово посебан дан за све вјернике, али и за ову светињу коју је саградио Свети краљ Стефан Дечански за којег је рекао да му је цијели живот био мученички и страдалнички, али да се он показао истинским слугом Божијим, у коме се заиста прославио Господ и ту благодат излива кроз своје свете мошти

- Такви су били бројни мученици кроз историју цркве Христове - истакао је игуман Сава.

Задужбину Светог Стефана Дечанског чувају 24 часа припадници италијанског контигента КФОР-а који су уз посебне мјере дозвољавали улазак у круг манастира само вјерницима који су имали потврду о вакцинацији.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    12h 3m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 47m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 52m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 56m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 23m
    0