Proslavljena ktitorska slava manastira Visoki Dečani

24.11.2021. 20:41
0
IZVOR: SRNA

Ktitorska slava Visokih Dečana - Sveti Stefan Dečanski proslavljena je Svetom arhijereskom liturgijom koju je u manastiru služio episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu manjeg broja vjernika.

Vladika Teodosije je izvršio čin presvlačenja odeždi Svetog kralja Stefana Dečanskog, čije svete mošti sada krase nove odežde koje su izvezle monahinje manastira Župa, kod Nikšića.

Vladika je istakao da je veliki blagoslov danas biti u manastiru Visoki Dečani, zahvalan svima koji su učinili veliku žrtvu i trud da dođu u uslovima u kojima nije ni lako ni bezbjedno doći na ove prostore.

- Gospod nas sabira u ljubavi njegovoj i naše sabranje na Svetoj liturgiji je slika onog našeg sabranja u carstvu nebeskom. Sva radost koju osećamo danas u dušama svojim, potiče od Gospoda, koji je izvor radosti - rekao je vladika.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić je ukazao da je ovo poseban dan za sve vjernike, ali i za ovu svetinju koju je sagradio Sveti kralj Stefan Dečanski za kojeg je rekao da mu je cijeli život bio mučenički i stradalnički, ali da se on pokazao istinskim slugom Božijim, u kome se zaista proslavio Gospod i tu blagodat izliva kroz svoje svete mošti

- Takvi su bili brojni mučenici kroz istoriju crkve Hristove - istakao je iguman Sava.

Zadužbinu Svetog Stefana Dečanskog čuvaju 24 časa pripadnici italijanskog kontigenta KFOR-a koji su uz posebne mjere dozvoljavali ulazak u krug manastira samo vjernicima koji su imali potvrdu o vakcinaciji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    13h 47m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    11h 49m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    10h 42m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    10h 47m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    9h 50m
    1