Протест радника „МОФАС-а“, судбина предузећа и даље неизвјесна

04.03.2023. 11:51
0
ИЗВОР: katera.news

Радници „МОФАС-а“, који је од 2021. године у већинском власништву града Источно Сарајево, и јуче су протестовали испред фабрике јер су забринути за судбину предузећа и личну егзистенцију.

Радомир Шеховац, радник „МОФАС-а“, рекао је за „БН“ да је посљедњи састанак са градоначелником Ћосићем одржан у фабрици, те да им је он том приликом рекао да имају око 28.000 КМ које планирају исплатити пензионерима, али да то није урадио.

Шеховац ситуацију радника у овом предузећу описује „катастрофалном и чистом борбом за егзистенцију“.

- Не знамо шта да радимо. Ако напустимо, губимо све. Аутоматски, чим напустиш и узмеш књижицу, они те скидају са списка и нема ни плате ни стажа – објаснио је Шеховац за „БН“, те напоменуо да се ради о радницима који су већином борци прве категорије.

Он тврди да је циљ надлежних овог предузећа да оно оде под стечај, како би се земљиште фабрике распродало и како би се на том мјесту градили стамбени објекти, с обзиром на то да је ријеч о атрактивној локацији, у центру општине Источно Ново Сарајево.

- Чак нам је и градоначелник Ћосић рекао на састанку да градњу зграда не може спријечити. Изволите, продајите, само дајте нама наше, па правите овдје виле и базене – рекао је он.

Како каже, обећано им је да ће фабрика радити и да ће почети производња, али, како истиче, од производње ништа.

- Доведени смо овдје као покусни кунићи, као алиби за оно што они раде. Причају нам да је деблокада рачуна, а колегиница нам је јуче рекла да је дошло 280.000 КМ блокаде. Сваки пут је блокада већа, а како вријеме одмиче само се појављују људи којима смо дужни – истакао је Шеховац.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, рекао је за „Катеру“ да су Градска управа као и радници, након преузимања „МОФАС-а“, били свјесни нагомиланих проблема у овом предузећу.

- У периоду од годину гана, без обзира на то што је предузеће врло мало радило из свог производног погона, Градска управа се трудиила даизмирује обавезе према раницима – рекао је Ћосић.

Како истиче, за то вријеме успјели предузећу је обезбијеђено 800.000 КМ прихода, захваљујући Градској управи, али и одређеним пословањима.

- Тек у септембру прошле године Град Источно Сарајево је уписан као власник овог предузећа, а тек сада, након више од годину дана, бијемо коначну битку у деблокади рачуна. Сви остварени приходи су ишли на блокаде које постоје, а радници знају на који начин смо преко синдикалних организација обезбјеђивали средства за плате – рекао је Ћосић.

Он додаје да разумије раднике који очекују плате, али да се сви заједно морају изборити за тржиште како би видјели да ли ће „МОФАС“ моћи наставити пословање.

- Радници знају да је, за разлику од  претходних власника и структура, Градска управа увијек помагала овом предузећу, али нисмо чудотворци и нисмо сигурни у крајњи исход судбине „МОФАС-а“ – рекао је Ћосић.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 37m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 55m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 14m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 22m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    8h 10m
    0