ПРОТЕСТ У ЗВОРНИКУ "Побиједићемо у борби за Алумину" (ФОТО)

27.08.2022. 07:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Од Српске демократске странке народ Републике Српске очекује да своје активности усмјери у правцу борбе за опште добро, а у случају Алумине, општи интерес друштва је да Република Српска треба да има већински удио у овом стратешком предузећу, поручио је предсједник СДС Мирко Шаровић.

На јучерашњем протестном скупу у Зворнику, на коме је неколико хиљада грађана исказало незадовољство одлукама Владе Републике Српске да продајом потраживања омогући појединцима преузимање Алумине, Шаровић је поручио да је необичан период у коме се ови потези одигравају, што по њему свједочи о жељи власти да прије избора заврши сумњиве послове.

– Велики број наших посланика је овдје присутан да подржи прије свега раднике и синдикат Алумине, које највише интересује судбина ове стратешке компаније, али не само њих, јер Алумина је стратешки интерес цијеле Републике Српске. Сматрам да је посебно важно што се преузимање Алумине дешава пред изборну кампању. То се тако не ради јер ћемо ускоро имати нову структуру власти, доћи ће октобар и они треба да знају да ће се поново покренути питање о Алумини, руднику Љубија, соларној електрани Требиње и другим стратешким постројењима у Републици Српској – поручио је Шаровић, додајући да се СДС неће бавити личном или страначком политиком, већ да на своје активности усмјерити у борбу за општи интерес.

Народни посланик Јелена Тривић поручила је да Алумина није ничије приватно власништво, те да је дужност свих грађана да заустави покушаје да се она отме.

– Ја нисам ни тужилаштво ни пријеки суд, али ћемо се позабавити овим питањем и оно се неће завршити како је неко замислио. Јавност Републике Српске зна како су пролазиле фирме у које су улазили људи блиски режиму, отпуштани су радници и фирме су гашене. Са овог мјеста шаљемо поруку не само регији Бирач, већ и Херцеговини, Романији, Семберији, Посавини и Крајини, да ћемо рећи доста је, не може овако, наша је обавеза да зауставимо овакве сулуде потезе режима, који очигледно из себи знаних разлога за себе покушава да извуче све што може, на начин да ће угрозити 1.500 људи – изјавила је Јелена Тривић.

Борба за Алумину и ФГ Бирач траје већ неколико година, рекао је народни посланик Небојша Вукановић, и додао да вјерује да Алумина неће бити отета до октобра, а до тада је на грађанима да на изборима казне оне који покушавају да је отму.

– Својевремено је Зоран Тегелтија рекао да су литвански бандити из ФГ Бирач однијели милијарду марака, а за то нико није одговарао. Потом је на Алумину кренула домаћа удружена криминална група. Прво смо спријечили покушај преко Батагона, па преко Галенса, и ово је коначан покушај отимања. Знају да ће изгубити изборе и не чекају други октобар, па на силу покушавају да отму Алумину преко Павгорда. То је криминал, не може држава да прода потраживања пореза и доприноса. Неће ући у Алумину, али кључно је на народу да казни ову групу на изборима, ако желе да Алумина остане јавна имовина. Ако желе да буду робови, онда ће гласати за власт – поручио је Вукановић. 

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић поручио је Алумина бисер Републике Српске који треба сачувати. Додао је да су радници и борци данашњим скупом однијели велику побједу.

– Најважнија је данашња порука радника који нису задовољни последњим потезима, већ да желе да она буде сачувана од девастације и да у њој раде и у будућности и тако хране своје породице. Треба чути раднике који сваки дан улазе у Алумину и најбоље знају какво је у њој стање – рекао је Бореновић.

Народни посланик Дарко Бабаљ сматра да је данашњи скуп у Зворнику показатељ да више нема страха у Републици Српској.

– Један у низу очитих примјера криминала актуелне власти је Алумина. Овде морамо показати да ово више не може и да овако више не иде, а најодговорнијим људима почев од Радована Вишковића који је на челу криминалне хоботнице и интереса пар породица, рећи да је доста – нагласио је Бабаљ.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 55m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 38m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 30m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 23m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 24m
    0