Против морбила вакцинисано само 77,4 одсто дјеце

17.10.2021. 09:58
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Обухват вакцинисане дјеце обавезном имунизацијом је у забрињавајућем паду у Републици Српској, а посебно је тај пад евидентан у посљедње двије године.

Тако је проценат дјеце која су примила МРП вакцину (против морбила, заушки и рубеоле) пао са 92,8 одсто из 2018. године на свега 77,4 одсто.

У паду је проценат обухвата осталим вакцинама против заразних болести, попут хепатитиса Б, туберкулозе, великог кашља и тетануса, што показују подаци које је публиковао Завод за статистику РС, а Извор података им је Институт за јавно здравство РС.

Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту, раније је истакла је да се не смије заборавити обавезни програм вакцинације наводећи да је, без обзира што није било несташица вакцина, дошло до пада у обухвату вакцинисане дјеце.

– Нажалост, подаци говоре да је дошло до смањења обухвата чак и код неких вакцина с којима никад нисмо имали проблем – рекла је Аћимовић.

Истакла је да је примјетно да што су дјеца старија то их се мање доводи на вакцинацију.

– Морбиле су болест која се јако брзо шири, имали смо епидемије и обухват од 78 процената је недовољан да спријечимо ширење ове болести и настанак епидемије. Појава неке епидемије дјечије болести би представљала огроман ризик јер су болнице пуне због ковида-19. Појава обољевања међу дјечијом популацијом била би драматична – упозорила је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, јако је битно што прије сву дјецу довести на вакцинацију, да комплетирају своје дозе како би заштитили њихово здравље и спријечили појаве епидемија.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Idiot 17.10.2021. 13:49
    Pa fino zakonom definisite, svi koji ne vakcinisu djecu opaliti dodatne namete i poreze za opremanje bolnica radi prihvata ljecenja njihove nevakcinisane djece.... moderni praznoglavi fb roditelji...ufff
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 16m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    3h 44m
    5
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    16h 54m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    17h 26m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    22h 59m
    0