Провјерити дипломе запослених у институцијама БиХ

25.02.2020. 19:07
0
ИЗВОР: Срна

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је прихватила посланичку иницијативу да се од Савјета министара затражи да донесе одлуку о провјери диплома запослених у институцијама БиХ.

Подносилац иницијативе Мирјана Маринковић Лепић из Наше странке рекла је да је мотив за овакав потез одговор који је добила од већине институција БиХ да не провјеравају дипломе.

- Не знамо ко нас лијечи, ко нам суди, јесу ли дипломе валидне -  рекла је Лепићева.

Оваквој иницијативи успротивио се члан Комисије Небојша Радмановић, истичући да је убијеђен да 95 посто људи има валидне и часно стечене дипломе, те да се овим и они стављају под провјеру.

Наводећи да нема ништа против иницијативе, посланик Борјана Кришто рекла је да дипломе треба провјеравати при запошљавању.

Посланик Никола Ловриновић истакао је да није против иницијативе, али је додао да је ријеч о 22.000 диплома запослених у институцијама БиХ и да би захтјеви за њихову провјеру затрпали образовне институције.

Ловриновић је додао да сматра модом иницијативе за провјеру диплома.

Посланик Златан Бегић истакао је да је и једна нелегално стечена диплома озбиљан проблем, те предложио да се размотри могућност одржавања сједнице Представничког или оба дома Парламентарне скупштине БиХ посвећена овом проблему.

Бегић је додао да треба размотрити и могућност да се путем кривичног законодавства пооштре казне за одговорне.

- Јако ми је стало да они који продукују лажне дипломе одговарају за то - поручила је предсједавајућа Комисијом Алма Чоло, док је посланик Драган Мектић оцијенио да проблем нелегално стечених диплома не постоји у приватном, већ искључиво у сектору јавне управе.

Уставноправна комисија данас је подржала у другој комисијској фази Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о патенту, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судској полицији.

Подршку Комисије други пут није добио Приједлог закона о измјени и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру доставио посланик Дамир Арнаут, а којим се предвиђа да само кандидати за државну службу који уђу у ужи избор достављају оригиналне или овјерене копије докумената.

Комисија није примила к знању Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2018. годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама
Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 47m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 51m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 16m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 49m
    0