Пруга до Билеће само на папиру

10.02.2022. 07:44
0
ИЗВОР: Глас Српске

Градња пруге од Никшића преко Подгорице до Билеће, Требиња и Чапљине поново је стављена на дневни ред у Црној Гори, а иако се о овој жељезничкој траси причало и прије 12 година ништа није урађено осим идејног рјешења.

У документу Национални програм жељезничке инфраструктуре 2021 - 2023. године који је урадила Влада Црне Горе наведено је да планирају градњу крака пруге Никшић - Подгорица, те даље према Херцеговини. У истом документу наведена је изградња нове пруге Пљевља - Бијело Поље (Равна Ријека) и даље ка Беранама и Србији, односно Косову и Метохији.

- Та два жељезничка правца представљају дио жељезничких пруга према Чапљини и Пећи - наведено је у документу црногорске Владе.

У Министарству саобраћаја и веза РС рекли су “Гласу Српске” да је о овом пројекту било ријечи још 2010. године.

- Тада је с нивоа БиХ покренута иницијатива ка реализацији изградње регионалне жељезничке пруге. Као прелиминарно рјешење  у том периоду израђена је студија и просторно планска документација за градњу регионалне пруге Чапљина - Требиње - Никшић - казали су у Министарству саобраћаја РС и додали да нажалост, током протекле деценије та идеја није заживјела, те да је тада овај пројекат дошао само до фазе нивоа техничке струке.

Предузеће “Жељезнице РС” подржава поновно иницирање регионалног увезивања жељезницом, самим тим и јачање жељезничког сектора у Републици Српској и БиХ на значајним регионалним пројектима.

У “Жељезницама РС” навели су да како би поново биле покренуте активности на реализацији идеје старе 12 година, неопходно је обезбиједити све предуслове на свим нивоима, те приступити изради прединвестиционе документације, пројектне документације, утврдити начине финансирања, као и добити сва потребна одобрења, односно испунити све неопходне предуслове који прате овако велике и значајне пројекте.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Мијатовић рекао је “Гласу Српске” да је и лани било ријечи о поменутом пројекту.

- Постоје одређена идејна рјешења која су урађена прије десетак година, али ништа даље није одмакло од тога. У питању су поприлично велика финансијска средства - рекао је Митровић и додао да би на градњи ове пруге требало радити, те да и представници Транспортне заједнице имају задатак да убрзају активности око унапређења и подизања жељезничког саобраћаја на виши ниво.

Пруга на релацији Билећа - Требиње постојала је у прошлом вијеку. Отворена је с почетка 30-их година, а затворена средином 70-их година.

Подршка

Из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске навели су да подржавају поновно иницирање регионалног увезивања жељезницом.

- Потребно је јачати жељезнички сектор у Српској и БиХ, на значајним регионалним пројектима - навели су у Министарству саобраћаја Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 39m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 12m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 53m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 4m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 18m
    0