Прва Југославија - Припрема за геноцид над Србима

01.12.2022. 08:38
1
ИЗВОР: srna.rs

У Београду је на данашњи дан 1918. године проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, са принцем Александром Првим Карађорђевићем као регентом и Београдом као пријестоницом, која је касније преимеонована у Југославију.

Уједињење југословенских народа омогућила је побједа српске војске у Првом свјетском рату, а у нову државу укључене су независне предратне државе Србија и Црна Гора, као и територије у саставу поражене Аустроугарске /данашње Хрватска, Словенија и БиХ/.

Представници Далмације и велики дио хрватске интелигеције ултимативно су тражили уједињење са Србијом и Црном Гором, свјесни да је то једини начин да афирмишу своју нацију јер своју државу нису имали никада у историји.

Краљевина Југославија већим дијелом захватала је Балканско полуострво, а мањим Панонску низију.

Постојала је од 1. децембра 1918. до 29. новембра 1945. године, а на посљедњем предратном попису имала је 13.934.038 становника.

Хрватски фашисти или усташе учествовали су у атентату на краља Александра Карађорђевића у Марсељу.

Током њемачке инвазије 1941. године највећи број Хрвата, муслимана и Албанаца стао је на страну окупатора и касније учествовао у прогонима и геноциду над Србима.

На пепелу прве Југлавије створена је друга, вољом југословенских комуниста, која се распала деведесетих година прошлог вијека, када су поново Хрвати, Словенци, муслимани и Албанци кренули у сецесију.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hari 01.12.2022. 10:39
    Tako je to kada se sa vjekovnim dušmanima i satrapima pravi "zajednička kuća"-država, pa je onda ti isti ruše jer za nju nisu prolili ni kap znoja a kamoli krvi. Promašaji političkih vođa kod Srba u prošlosti, mogo su nas koštali i zahvaljujući pogrešnoj politici, idealizmu stvaranja tzv.jugoslovenske nacije i jugoslovena , skupo su nas Srbe koštali. Primati u kuću koju si izgradio svog neprijatelja je čisti mazohizam i ludilo. Nikad pameti da dođemo.
Повезане вијести
Прије 88 година у Марсељу убијен краљ Александар Прије 88 година у Марсељу убијен краљ Александар
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 6m
    0