Prva Jugoslavija - Priprema za genocid nad Srbima

01.12.2022. 08:38
1
IZVOR: srna.rs

U Beogradu je na današnji dan 1918. godine proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, sa princem Aleksandrom Prvim Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prijestonicom, koja je kasnije preimeonovana u Jugoslaviju.

Ujedinjenje jugoslovenskih naroda omogućila je pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, a u novu državu uključene su nezavisne predratne države Srbija i Crna Gora, kao i teritorije u sastavu poražene Austrougarske /današnje Hrvatska, Slovenija i BiH/.

Predstavnici Dalmacije i veliki dio hrvatske inteligecije ultimativno su tražili ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom, svjesni da je to jedini način da afirmišu svoju naciju jer svoju državu nisu imali nikada u istoriji.

Kraljevina Jugoslavija većim dijelom zahvatala je Balkansko poluostrvo, a manjim Panonsku niziju.

Postojala je od 1. decembra 1918. do 29. novembra 1945. godine, a na posljednjem predratnom popisu imala je 13.934.038 stanovnika.

Hrvatski fašisti ili ustaše učestvovali su u atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju.

Tokom njemačke invazije 1941. godine najveći broj Hrvata, muslimana i Albanaca stao je na stranu okupatora i kasnije učestvovao u progonima i genocidu nad Srbima.

Na pepelu prve Juglavije stvorena je druga, voljom jugoslovenskih komunista, koja se raspala devedesetih godina prošlog vijeka, kada su ponovo Hrvati, Slovenci, muslimani i Albanci krenuli u secesiju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hari 01.12.2022. 10:39
    Tako je to kada se sa vjekovnim dušmanima i satrapima pravi "zajednička kuća"-država, pa je onda ti isti ruše jer za nju nisu prolili ni kap znoja a kamoli krvi. Promašaji političkih vođa kod Srba u prošlosti, mogo su nas koštali i zahvaljujući pogrešnoj politici, idealizmu stvaranja tzv.jugoslovenske nacije i jugoslovena , skupo su nas Srbe koštali. Primati u kuću koju si izgradio svog neprijatelja je čisti mazohizam i ludilo. Nikad pameti da dođemo.
Povezane vijesti
Prije 88 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar Prije 88 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    10h 45m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 18m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    21h 59m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    8h 59m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    6h 49m
    0