Прва смјена спасилаца из Српске враћа се у суботу

13.02.2023. 19:48
0
ИЗВОР: srna.rs

Прва смјена специјализоване јединице за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите из разореног Кахраманмараша враћа се у суботу, 18. фебруара, изјавио је Срни вршилац дужности директора Управе Милан Новитовић.

Новитовић је навео да би сутра требало да буде одлучено да ли ће и у којем капацитету друга смјена спасилаца отићи у Турску.

Он је додао да би о томе требало да разговара са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијером Радованом Вишковићем.

- Специјализовани тим Цивилне заштите Српске је партнерска организација Турске агенције за заштиту и спасавање /АФАД/ и у сарадњи са њима донијећемо одлуку колико дуго ћемо трагати за преживјелима. Све ово вријеме смо радили у сарадњи са АФАД-ом и тако ће бити - рекао је Новитовић.

Коментаришући одлазак спасилачких тимова из Хрватске, Аустрије, Њемачке и још неких земаља из безбједносних разлога, Новитовић је нагласио да базбједност ниједног спасиоца Цивилне заштите ни у једном тренутку није била угрожена.

- Тачно је да је било ситуација у којима су грађани у великим очекивањима и жељи да покушају да што прије спасу најмилије из рушевина покушавали да неке тимове упуте на одређене локације, односно да постану приоритет. Ми смо упутства исључиво добијали од АФАД-а и по њима смо поступали - испричао је Новитовић.

Новитовић је навео да су сваког дана све мање шансе да из рушевина буду извучена преживјела лица, али да су чуда и сплет срећних околности могући, те да спасиоци сваког дана одлазе на терен у нади да ће извући неког живог.

- Могућност преживљавања мања је и због недостака хране, воде, исцрпљености организма, као и ниске температуре, која се ноћу спушта и до минус 20 степени Целзијусових. Зато сада из рушевина углавном бивају извучени мртви, али и они заслужују да буду на достојан начин сахранјени. И то је дио наше мисије - закључио је Новитовић.

У земљотресу, који је у понедјељак, 6. фебруара, погодио Турску и Сирију погинуло је више од 37.000 људи. Акције спасавања и рашчишћавање отпада се настављају.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 48m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 50m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 43m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    17h 51m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 48m
    0