Прво јаје се увијек боји у црвено за срећу

14.04.2023. 10:51
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Симбол Васкрса су офарбана јаја, јер се вјерује да је јаје које је Богородица донијела на Христов гроб постало црвено, пошто су невјерници сматрали да ће он оживјети уколико јаје поцрвени.

Зато се она махом фарбају том бојом, нарочито прво, које има велики значај у нашој култури, оно чува дом и породицу до наредне године, тј. Васкрса.

Јајету се од најстаријих времена придавала велика пажња јер се вјеровало да је свијет настао управо из њега. У хришћанству се јаје сматра симболом живота јер асоцира на буђење природе, бујање вегетације, рађање и плодност.

Прво јаје се фарба у црвену боју и зове се чуваркућа. Чува се у кући до уочи Ђурђевдана, када се са разним биљем стави у воду да преноћи. Ујутру се сви укућани умију том водом да буду здрави и румени као јаје, а онда се чуваркућа носи у виноград, јер се вјерује да штити од града.

Чуваркућа може да се чува и у кући, све до наредне године, када се боји ново јер се вјерује да чува кућу од спољних несрећа. Може се рећи да је оно “најважније” ускршње јаје јер штити укућане од болести и зла.

Обичај је да се чуваркућа у Васкршње јутро стави у чинију са водом у коју су потопљени и босиљак, здравац и дрен. Том водом умивали би се укућани, нарочито дјеца, како би били здрави и румени. Обичај је, такође, да се на ускршње јутро дјеца “помилују“ црвеним јајетом по челу како би била здрава, а овај чин истовремено симболизује крштење.

Стара чуваркућа бацала би се на Велики петак преко крова куће, или би се често закопавала у двориште, поље или виноград јер се вјеровало да штити усјеве од града и штеточина. Неко је баца и у ријеку, да однесе сва зла и несреће које су пале на њега, умјесто на кућу коју је сачувао.

Вјерује се да чуваркућа доноси благостање и срећу у дом, па је многи чувају у посебним украсним посудама.

У неким крајевима дјеци трљају образе тим јајетом, да буду румена и здрава.

У другим крајевима се закопава у земљу – у двориште, башту, виноград или у земљу негдје у близини.

Трећи обичаји налажу да би то јаје требало да се пусти низ ријеку, да вода однесе зло, болести и несрећу које је чуваркућа “прихватила” умјесто укућана.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Građanin 15.04.2023. 11:47
    Ne kažem da nema biblijsko uporište, nego je paganizam da to donosi sreću, pa još dodaju bacanje preko krova i sl. Paganizam je takvo shvatanje a ne bojenje u crveno.
  • Generic placeholder image
    Одговор малограђанину 14.04.2023. 23:57
    Бојење јаја у црвено има упориште у Јеванђеље.Марија Магдалина,којој је првој архангел Гаврило рекао о Васкрсењу Христовом,је одмах после Васкрса отишла у Рим цару Тиберију и поздравила да да поздравом "Христос Воскресе".У руци је држала обично јаје.Тиберије је одговорио да је Христос васкрсао,исто као што је то јаје у њеној руци црвено .Јаје у руци Магдалине је одмах постало црвено.Њена рука се сада налази у Симонопетри и има температуру земаљски живот човјека.
    Ради тога се боје јаја у црвено.Ради чега је јаје симбол Васкрса,то се учи у вјеронауци у 4,5 разреду основне.
  • Generic placeholder image
    Građanin 14.04.2023. 13:37
    Ovo sa farbanjem prvog jajeta u crveno je paganizam, Gospod hoće srce čisto.
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 59m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 4m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 32m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 6m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 11m
    0