Пуних 28 година од оснивања Новинске агенције Републике Српске

07.04.2020. 08:52
0
ИЗВОР: Srna

Данас се навршило 28 година од оснивања Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

СРНА је основана на Благовијести, 7. априла, 1992. године на Палама, одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ, као Српска новинска агенција - СРНА.

Од 1998. сједиште СРНЕ је у Бијељини, а одлуком Владе Српске 27. марта 2008. добила је свој садашњи назив - Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Новинска агенција Републике Српске била је први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ почели ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били су под ратном и пропагандном контролом такозване Републике БиХ.

Агенција је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Ангажованошћу и преданим радом запослених, СРНА је била и остала медијски симбол Републике Српске и за свој рад добила значајна одликовања од институција Српске.

Од оснивања 1992. године, била је свједок бурних догађаја и хроничар тешких времена. Током непуне три деценије рада и развоја, СРНА је успјела да одговори на високе захтјеве професије и ослонац је свим медијским кућама на подручју Српске, као и ван њених граница.

Новинска агенција Републике Српске до данас је прикупила, обрадила и објавила више од три милиона информација - од вијести, репортажа, интервјуа, аналитичких текстова, аудио и видео извјештаја, те фотографија.

СРНА дневно емитује од 250 до 300 информација.

Прије три године, 2017. СРНА је објавила 98.474 вијести, 2018. - 105.291, а 2019. године - 107.275, што је највише вијести у једној години у историји Новинске агенције Републике Српске.

Прошлу, 2019. годину сервис СРНЕ обиљежио је серијал текстова о духовним средиштима Републике Српске, који је рађен по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома, уз свесрдну помоћ свештенства СПЦ. Текстови су праћени фотографијама, а један дио и видео садржајем.

Такође, урађен је и серијал о туристичким дестинацијама у Републици Српској, с циљем промоције туристичке понуде Српске. План уредништва СРНЕ је да ова два серијала у току ове године буду објављена у двије засебне монографије.

Од прошле године у сервису СРНЕ отворена је посебна рубрика "Српска памти" у којој су сажети сви значајни догађаји за српски народ из протеклих ратова.

Ове године уведен је и мјесечни преглед важнијих догађаја, који се емитује сваког првог дана у наредном мјесецу.

Од почетка епидемије вируса корона новинари СРНЕ редовно обављају своје задатке, одговорно раде свој посао и у сваком тренутку наши новинари и сниматељи су на терену с циљем да правовремено и истинито информишу јавност о свим дешавањима.

Захваљујемо свим корисницима на досадашњој сарадњи са жељом да она буде настављена и убудуће, а СРНА ће одговорно и професионално наставити да ради на добробит Републике Српске и њених грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву
Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске
Широм Српске дочекана Нова година Широм Српске дочекана Нова година
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  7h 23m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  10h 0m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  13h 2m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  10h 11m
  0
 • Данас Свети Прокопије
  13h 6m
  0