Пустили осумњичене за крвави Никољдан и посули со на ране породицама жртава

19.12.2022. 18:50
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Посјетом гробља, породице жртава  су обиљежиле 30 година од крвавог Никољдана, када је у Јошаници, код Фоче, убијено 56 Срба, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце, а њихов бол и тугу додатно је увећала спознаја да су свих шесторица осумњичених, некадашњих припадника такозване Армије РБиХ, који су због овог злочина ухапшени прошле седмице, пуштени на слободу.

Штавише, како је потврђено за "Независне новине", Тужилаштво БиХ није затражило ни мјере забране за осумњичене.

- Тешко ми је. Затечена сам. Очекивала сам да ће им бити одређен притвор. Иако је прошло 30 година, сјећања не блиједе. Ја и даље вјерујем да ће бити подигнута оптужница и да ће бити судског процеса. Нема ми логике да су они ухапшени, да их пусте на слободу и да остане на томе. Мислим да се неће то тако завршити. Не заслужују то јошанички мученици - каже Душанка Вишњић Лаловић, која је имала 17 година када је преживјела напад и када су јој убијени отац и тетка.

Прије 30 година Фочаку Славку Ђорђевићу су злочинци заклали сестру Јелу и њеног мужа Вукадина Вишњића. Славко од тада сваки Никољдан проводи у сузама.

- Много је тешко, након три деценије тек су почели да хапсе починиоце. Муслимани су знали да 90 одсто мјештана Јошанице слави славу, да ће бити на окупу и тако су се договорили на Садби дан прије, да опколе и нападну. Добили су знак са Гумништа у пет сати ујутро на Никољдан и кренули у масакр. Сјекли су људима уши, лице, руке, све... - присјећа се Ђорђевић.

Каже да је као медицинар примио све убијене у мртвачници у фочанској болници.

- Моју сестру су са десне стране врата заклали, прије тога јој кроз трбух забили нож, а зета су свезали жицом, разбили му лобању, шаке, а онда су га сјекли од стопала до појаса, цијелог га раскаишили - прича Ђорђевић.

Подсјетимо, укупно шесторица некадашњих заповједника и припадника такозване Вишеградске бригаде Армије РБиХ ухапшено је прошле седмице. На упит, у којем смо се распитивали да ли су од Суда БиХ затражили неке мјере за осумњичене, из Тужилаштва БиХ су нам рекли исто што и раније, а то је да настављају рад на овом предмету.

- Поступајући тужилац са сарадницима и партнерским полицијским агенцијама наставља испитивање осумњичених, саслушање свједока и рад на предмету у правцу подизања оптужнице, која се очекује ускоро. Уз оптужницу, биће предложене и одређене мјере према осумњиченима - кажу из Тужилаштва БиХ.

Међутим, из Суда БиХ су били нешто конкретнији.

- У овом предмету Тужилаштво БиХ није поднијело никакав приједлог за одређивање мјера забране према осумњиченима - рекли су јуче за "Независне новине" из Суда БиХ.

Баш данас се навршило 30 година од масакра над Србима у фочанском селу Јошаница и његовим засеоцима.

Нападачи су 19. децембра 1992. године ушли из правца Горажда у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу, док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте - попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти. Уз нејач, убијана је и стока, а гдје су стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Жртве су убијали на веома свиреп начин, често хладним оружјем. Злочинци су једном мјештанину моторном тестером одсјекли главу, а многе жртве су спаљене и изгорјеле у својим кућама. Међу убијеним је била 21 жена, као и троје дјеце млађе од 11 година. Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи старац.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Miljevina 20.12.2022. 22:56
    Tužilac rodjeni fočak, Vladimir Simović. Šta reći više.
  • Generic placeholder image
    XY 20.12.2022. 21:34
    Ovakvi i njima slicni se sada doseljavaju u Srpsko Sarajevo da zive sa nama i smiju nam se iza ledja.Za koju godinu ce biti spremni da ponovo pocine ovako strasan zlocin.
  • Generic placeholder image
    Hari 20.12.2022. 17:21
    Upravo tako čekati da ovi zemaljski sudovi rade po pravu i pravdi kada su u pitanju teški zločini počinjeni nad Srbima je uzaludan posao. Od toge nema ništa, samo se čeka da prođe vrijeme, svjedoci i preživjele žrtve umru, onda nema ni svjedoka pa ni suđenja.. Diskriminacja je velika, samo se ekpresno i hitno sude i osuđuju Srbi, a zločinci iz druga dva naropda nikad da dođu na red. Dugo čekanje preko tri decenije na nekakvu pravdu je takođe velika nepravda. Jedino se uzdatu u Božiju pravdu da stigne kazna za teške zločine i zvjerstva koja su činili nad Srpskim civilima, pa ni djecu nišu poštedjeli takvi monstrumi.
  • Generic placeholder image
    Alas 19.12.2022. 23:29
    Treba i te muslimane javno pogubiti, jedina je to pravda za takve zvijeri.
Повезане вијести
Четворици осумњичених одређен притвор Четворици осумњичених одређен притвор
Идентификовани осумњичени за убиство Стефана Савића Идентификовани осумњичени за убиство Стефана Савића
Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    7h 1m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    5h 56m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 18m
    28
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 18m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 19m
    1