Путин: Циљ Русије је да заштити свој дом и људске животе, а циљ Запада – безгранична власт

21.02.2023. 15:39
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ srna.rs

Русија је чинила све што може да ријеши проблем Донбаса на миран начин, изјавио је председник Русије Владимир Путин обраћајући се Федералној скупштини.

- Учинили смо све могуће, заиста све могуће, да бисмо ријешили тај проблем мирним средствима. Стрпљиво смо преговарали о мирном рјешењу за тај тежак сукоб, али се иза наших леђа припремао сасвим други сценарио - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, прије годину дана донијета је одлука о спровођењу специјалне војне операције, чији је циљ била заштита људи на историјским руским земљама, ради заштите безбједности Русије, тади ликвидације опасности која је долазила од неонацистичког режима који је дошао на власт у Украјини након државног преврата 2014. године.

Сложено и прекретничко вријеме за Русију

Предсједник Русије је истакао да наступа у вријеме које је сложено и прекретничко за Русију, у периоду кардиналних промена у цијелом свијету.

- Данас се обраћам у тешко, сви то добро знамо, прекретничко вријеме за нашу земљу, у периоду кардиналних, неповратних промјена у цијелом свијету, најважнијих историјских догађаја који одређују будућност наше земље и нашег народа, када свако од нас носи огромну одговорност - рекао је Путин, обраћајући се посланицима и сенаторима, као и грађанима Русије.

Према његовим ријечима, циљ Русије је да заштити свој дом и животе људи, а циљ Запада је само безгранична власт.

- Ми штитимо животе људи, свој родни дом, а циљ Запада је безгранична власт - рекао је Путин.

Запад је негативно одговорио на све приједлоге Русије

Он је истакао да је Москва била отворена за дијалог са Западом, да је предлагала да се ради на систему безбједности.

- Ми смо били отворени, искрено спремни за конструктивни дијалог са Западом, инсистирали смо на томе да и Европа и цијели свијет имају потребу за недјељивом систему безбједности, једнаком за све државе, и годинама смо предлагали својим партнерима да заједно разговарамо о тој идеји, да радимо на њеној реализацији - нагласио је Путин и додао да је Русија као одговор добијала „нејасне или лицемерне реакције“.

Према његовим ријечима, Русија је добила директан негативан одговор од Запада на све ставове о гаранцијама безбједности и постало је јасно да је опасност сваким даном бивала све већа.

- У децембру 2021. године ми смо званично упутили Сједињеним Америчким Државама и НАТО-у нацрте споразума о гаранцијама безбједности, али на све кључне, за нас принципијелне ставове добили смо, у суштини, директан негативан одговор. Тада је коначно постало јасно да је дат сигнал да се реализују агресивни планови и да они више не намјеравају да се зауставе. Опасност је расла - истакао је Путин.

Русија је послије уједињења с Донбасом постала још јача

Према његовим ријечима, житељи Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области одредили су своју будућност на референдумима и, без обзира на терор неонациста и на пријетње, одлучили су да буду са својом домовином.

- Посебно се обраћам житељима Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области. Ви сте сами, драги пријатељи, одредили своју будућност на референдумима, чврсто сте одлучили, без обзира на пријетње и терор неонациста, у условима када су се у вашој близини водила борбена дејства, али није било и нема ничег јачег од ваше одлучности да будете с Русијом, са својом домовином - нагласио је Путин.

Русија је послије уједињења с Донбасом постала још јача, истакао је руски предсједник.

- Данас региони наше земље пружају директну подршку градовима, областима и селима Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области. Чине то искрено, као права браћа и сестре. Сада смо поново заједно, што значи да смо постали још јачи и учинићемо све да се на ту нашу територију врати дуго очекивани мир, како би безбједност људи била осигурана - истакао је Путин.

Он је додао да се руски војници сада боре за „своје претке, за будућност дјеце и унука, за обнављање историјске правде, за уједињење руског народа“.

Москва се привремено повлачи из споразума Нови СТАРТ

Русија се привремено повлачи из споразума Нови СТАРТ о смањењу нуклеарног арсенала Москве и Вашингтона, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

- Москва више не жели да учествује у посљедњем преосталом нуклеарном споразуму између Русије и САД - рекао је Путин.

Путин је истакао да Москва не напушта споразум, већ се привремено повлачи, јавила је "Раша тудеј".

Према споразуму Нови СТАРТ, који су 2010. године потписали тадашњи предсједници САД и Русије, Барак Обама и Дмитриј Медведев, обје стране смију имати највише 1.550 размјештених нуклеарних бојевих глава и 700 размјештених ракета и бомбардера, што провјеравају инспекције.

Нови СТАРТ једини је преостали америчко-руски споразум о контроли нуклеарног наоружања, након што се прво САД, а потом и Русија, повукли из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета /ИНф/ из 1987. године.

У складу с Уставом Русије, руски предсједник се сваке године обраћа Федералној скуштини с поруком

о стању у земљи о основним правцима унутрашње и спољне политике.

Годишње обраћање предсједника Русије Владимира Путина Федералној скупштини Руске Федерације трајало је један час и 45 минута.

Његово претходно обраћање у априлу 2021. године трајало је један час и 19 минута, подсјећа ТАСС.

Агенција напомиње да је најдуже обраћање руског предсједника трајало један час и 55 минута, и то 2018. године, а најкраће 2004. и 2005. године - 48 минута.

Путин се није обратио Скупштини прошле године. Он је објаснио да је било тешко одредити било какве рокове за краткорочне резултате и конкретне планове, истакавши да су питања која би се укључила у прошлогодишње обраћање покренута у његовим другим говорима.

У складу с традицијом, обраћању присуствују посланици оба дома Федералне скупштине и друге званице. У Кремљ се позивају чланови владе, предсједници Уставног и Врховног суда, главни тужилац, предсједник Централне изборне комисије, чланови Државног савјета, вјерски поглавари и представници Јавне коморе Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Крвава бајка – масовно стријељање ђака у Крагујевцу
    22h 30m
    3
  • Пале: Ухапшено лице због наношења тешких тјелесних повреда
    21h 19m
    0
  • „Пуцајте, ја и даље држим час“ - Херојска прича о страдању професора из Крагујевца
    22h 3m
    9
  • Најављени прекиди у испоруци електричне енергије
    11h 49m
    0
  • У „Бајадери“ пронађени црви
    21h 38m
    1