Путин: Русија није непријатељ Запада

27.10.2022. 18:39
0
ИЗВОР: Танјуг/ srna.rs

Руски предсједник Владимир Путин предложио је данас да се размотри промјена у структури Уједињених нација и Савјета безбједности УН и поручио да Русија себе не сматра непријатељем Запада.

Путин је на дискусионом форуму “Валдај” рекао да би УН и Савјет безбједности требало да у већој мјери одражавају разноликост свјетских региона јер ће, како је навео, сутра у свијету много више зависити од Азије, Африке и Латинске Америке, преносе РИА Новости.

Он је рекао да би нови свјетски поредак требало да буде заснован на закону, да буде слободан и праведан, као и да би свјетска економија и трговина требало да буду праведније и отвореније, додаје ТАСС.

Истакао је да Русија вјерује да је неизбјежно формирање нових међународних финансијских платформи, нарочито за међународна плаћања.

Истовремено је нагласио да Русија никада није и ни сада не сматра себе непријатељем Запада.

- У тренутним околностима бруталног сукоба, рећи ћу искрено неке ствари - Русија, као независна и самодовољна цивилизација, никада није и не сматра себе непријатељем Запада - поручио је Путин.

Руски предсједник оцијенио је да су облици ксенофобије, американофобије, франкофобије, германофобије исти облици расизма, као и русофобија и антисемитизам.

Навео је и да Русија неће постати нови хегемон.

- Русија не изазива западне елите, Русија једноставно брани своје право на постојање и слободан развој. Истовремено, ми нећемо постати нека врста новог хегемона. Русија не предлаже да се униполарност замијени биполарношћу, триполарношћу итд - рекао је Путин.

Путин је изјавио и да Русији није потребно да користи нуклеарно оружје против Украјине и да то нема сврхе.

Путин је рекао да Кијев чини све да сакрије трагове припремања “прљаве бомбе” и да је наложио министру одбране Сергеју Шојгуу да обавијести своје колеге у иностравству о опасности коју представља развој такве бомбе у Украјини, пренио је “Спутњик”.

Руски предсједник је рекао да је Москва с разлогом говорила о “прљавој бомби” коју прави Кијев и да, чак, приближно зна гдје се то ради.

Додао је да је опасност од употребе нуклеарног оружја присутна све док ово наоружање постоји.

Путин је на састанку групе стручњака Валдајског клуба рекао да регион Донбас сам “не би преживио” да Русија војно није интервенисала у Украјини.

Путин је рекао да стално мисли на руске војнике који су погинули у Украјини, али је додао да Москва није имала избора осим да покрене “специјалну војну операцију”, јавио је Ројтерс.

Он је напоменуо да је цијена конфликта, укључујући ону коју плаћа руска економија, била неизбјежна и да Русија јача свој суверенитет.

Предсједник Руске Федерације је оцијенио да се свијет суочава са најопаснијом деценијом од краја Другог свјетског рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 47m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 5m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 32m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 41m
    0