Путин жели унијети у руски устав да је брак заједница мушкарца и жене

02.03.2020. 20:39
0
ИЗВОР: Srpska.info

Владимир Путин предложио је измјену руског устава према којој би се увела реченица да је брак заједница мушкарца и жене, пише Ројтерс.

То је један од приједлога за измјену устава које је руски предсједник данас упутио. Критичари његовог режима сматрају како Русија креће у измјене устава да би Путин могао остати на власти и након 2024. године кад му истиче мандат.

Његови присташе пак ово виде као прилику да се устав измијени тако да одражава кључне моралне и геополитичке вриједности Русије за будућност.

Осим тога, Путин је прошлог мјесеца рекао како док год је он на власти, у Русији неће бити легализовани истополни бракови. Додао је и да неће допустити да се традиционални називи “мајка” и “отац” замијене с “родитељ један” и “родитељ два”.

Иначе, у Русији је све до 1993. године хомосексуалност била криминализована, а до 1999. године се сматрала менталном болешћу.

А према садашњим руским законима, само хетеросексуални парови могу усвојити дијете. Осим тога, 2013. године донесен је закон којим се забрањује “геј пропаганда” усмјерена на младе Русе. То је послужило као законска основа за забрану геј прајдова у тој земљи.

Организације људских права и владе западних земаља много пута до сада су критиковале руске власти због положаја ЛГБТ особа. Сам Путин је рекао како нема предрасуде према геј особама, али да спремност западних земаља да прихвате хомосексуалност и родну флуидност није у складу с традиционалним руским вриједностима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    10h 34m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    10h 40m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    10h 38m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    9h 29m
    0
  • Затворена ликовна колонија младих талената
    23h 56m
    0