Рачуни за струју биће кориговани?

13.03.2023. 09:27
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Привредници у Српској не мире се с већим рачунима за струју, а да ли ће они бити кориговани биће познато већ идуће седмице јер је при крају израда анализе која би требало да покаже да ли је и на којим колонама могуће умањење.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да Министарство енергетике и рударства те Регулаторна комисија за енергетику и “Електропривреда” раде анализу која би требало да покаже да ли је и на којим колонама на рачунима за струју могућа корекција.

- Директор “Електропривреде” Лука Петровић је од свих производних и дистрибутивних предузећа затражио модалитет, односно да се изврши прерасподјела на коначном рачуну који добијају привредници. Као што видимо цијене струје на берзи су пале и сада су од 120 до 130 евра по мегавату, а када смо ми разговарали с њима та цијена је износиле од 280 до 300 евра - рекао је “Гласу Српске” Ћорић. 

Наглашава да су се створили услови, односно да се направи нека прерасподјела на самим рачунима за струју.

- Чак постоје идеје да и не треба толико на мрежарини инсистирати, колико да се укупан рачун па и на уштрб енергије смањи. Та анализа није још завршена, сада је потез на Министарству које координира с “Електропривредом” и регулатором. Очекујемо да ћемо ускоро бити позвани на коначне договоре - навео је Ћорић.

Под лупом надлежних, наглашава Ћорић, биће подаци о производњи електричне енергије, али и о преносу и дистрибуцији.

- На основу свих тих показатеља треба видјети гдје се могу направити одређене корекције које би биле задовољавајуће и за једну и за другу страну.

Ја очекујем неке корекције. Вјероватно оне неће бити велике, али мора се направити атмосфера да се договарамо - подвукао је Ћорић. 

Привреда је, истиче, била веома коректна када је прихваћена цијена за ову годину од 65 мегавата по сату. Наводи и да је прије двије-три године када су с надлежним разговарали договорено да се до те цијене стигне за пет до шест година.

- То је сада урађено за двије године и оно што ми очекујемо јесте то да у идућој години не буде повећања струје уопште - закључио је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић каже да би већ ове седмице с надлежнима из електроенергетског сектора поново требало да сједну за исти сто.

- Колико знам при крају је израда те њихове анализе и надам се да ће и она потврдити оно што ми говоримо, односно да рачуни за струју привредницима буду кориговани, наравно на мање - рекао је Тривић.

Директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић није одговарао на наше позиве, као ни први човјек Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске Владислав Владичић.

Нула киловата -  15 марака

Становништво у Српској такође је огорчено вишим цијенама струје. Наиме, на једном рачуну домаћинства за јануар наведено је да тај рачун с нула потрошених киловата електричне енергије износи тачно 15,19 марака. Издвајања за преносну мрежарину на том рачуну су 0,89 марака, дистрибутивну 9,56 марака, а накнада за услуге снабдијевања кошта 2,48 марака. Преостали износ односи се на ПДВ који је на том рачуну обрачунат у износу од 2,20 марака.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Neven 13.03.2023. 19:15
    Znači za privredu postoji šansa da im se smanje cijene električne energije i to je za pozdraviti ako tako bude. Jer cijene svih proizvoda uglavnom zavise i od troškove energije koja nije zanemarljiva stavka u ukupnoj cijeni koštanja. Šta je za privatnu potrošnju energije, tu nema nikavih naznaka da bi bila cijena smanjena. Čisti bezobrazluk i otimačina je na stavkama tzv. prenosna i distributivna mrežarina. Ispada da svako domaćinstvo,kuća ili dr. stambena jedinica ima poseban dalekovod -pojedinačno pa su tako visoki troškovi te mrežarine. Eklantantan je gornji navod iz teksta: Nula kilovata potrošnje a račun 15,00 KM. Ovaj obračun i kalkulacija ispade neka "viša matematika" nerazumljiva i nelogična za potrošače, koji moraju da plate ili nema usluge. Čisto monopolsko ponašanje Elektroprivrede kao snabdjevača električnom energijom.
  • Generic placeholder image
    Jo 13.03.2023. 10:14
    Za nula kilovata račun iznosi 16 km.dali je to realno i kako ispraviti nepravdu.znači otimaju
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 10m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 16m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 43m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 25m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 35m
    0