Рачуни за струју биће кориговани?

13.03.2023. 09:27
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Привредници у Српској не мире се с већим рачунима за струју, а да ли ће они бити кориговани биће познато већ идуће седмице јер је при крају израда анализе која би требало да покаже да ли је и на којим колонама могуће умањење.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да Министарство енергетике и рударства те Регулаторна комисија за енергетику и “Електропривреда” раде анализу која би требало да покаже да ли је и на којим колонама на рачунима за струју могућа корекција.

- Директор “Електропривреде” Лука Петровић је од свих производних и дистрибутивних предузећа затражио модалитет, односно да се изврши прерасподјела на коначном рачуну који добијају привредници. Као што видимо цијене струје на берзи су пале и сада су од 120 до 130 евра по мегавату, а када смо ми разговарали с њима та цијена је износиле од 280 до 300 евра - рекао је “Гласу Српске” Ћорић. 

Наглашава да су се створили услови, односно да се направи нека прерасподјела на самим рачунима за струју.

- Чак постоје идеје да и не треба толико на мрежарини инсистирати, колико да се укупан рачун па и на уштрб енергије смањи. Та анализа није још завршена, сада је потез на Министарству које координира с “Електропривредом” и регулатором. Очекујемо да ћемо ускоро бити позвани на коначне договоре - навео је Ћорић.

Под лупом надлежних, наглашава Ћорић, биће подаци о производњи електричне енергије, али и о преносу и дистрибуцији.

- На основу свих тих показатеља треба видјети гдје се могу направити одређене корекције које би биле задовољавајуће и за једну и за другу страну.

Ја очекујем неке корекције. Вјероватно оне неће бити велике, али мора се направити атмосфера да се договарамо - подвукао је Ћорић. 

Привреда је, истиче, била веома коректна када је прихваћена цијена за ову годину од 65 мегавата по сату. Наводи и да је прије двије-три године када су с надлежним разговарали договорено да се до те цијене стигне за пет до шест година.

- То је сада урађено за двије године и оно што ми очекујемо јесте то да у идућој години не буде повећања струје уопште - закључио је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић каже да би већ ове седмице с надлежнима из електроенергетског сектора поново требало да сједну за исти сто.

- Колико знам при крају је израда те њихове анализе и надам се да ће и она потврдити оно што ми говоримо, односно да рачуни за струју привредницима буду кориговани, наравно на мање - рекао је Тривић.

Директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић није одговарао на наше позиве, као ни први човјек Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске Владислав Владичић.

Нула киловата -  15 марака

Становништво у Српској такође је огорчено вишим цијенама струје. Наиме, на једном рачуну домаћинства за јануар наведено је да тај рачун с нула потрошених киловата електричне енергије износи тачно 15,19 марака. Издвајања за преносну мрежарину на том рачуну су 0,89 марака, дистрибутивну 9,56 марака, а накнада за услуге снабдијевања кошта 2,48 марака. Преостали износ односи се на ПДВ који је на том рачуну обрачунат у износу од 2,20 марака.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Neven 13.03.2023. 19:15
  Znači za privredu postoji šansa da im se smanje cijene električne energije i to je za pozdraviti ako tako bude. Jer cijene svih proizvoda uglavnom zavise i od troškove energije koja nije zanemarljiva stavka u ukupnoj cijeni koštanja. Šta je za privatnu potrošnju energije, tu nema nikavih naznaka da bi bila cijena smanjena. Čisti bezobrazluk i otimačina je na stavkama tzv. prenosna i distributivna mrežarina. Ispada da svako domaćinstvo,kuća ili dr. stambena jedinica ima poseban dalekovod -pojedinačno pa su tako visoki troškovi te mrežarine. Eklantantan je gornji navod iz teksta: Nula kilovata potrošnje a račun 15,00 KM. Ovaj obračun i kalkulacija ispade neka "viša matematika" nerazumljiva i nelogična za potrošače, koji moraju da plate ili nema usluge. Čisto monopolsko ponašanje Elektroprivrede kao snabdjevača električnom energijom.
 • Generic placeholder image
  Jo 13.03.2023. 10:14
  Za nula kilovata račun iznosi 16 km.dali je to realno i kako ispraviti nepravdu.znači otimaju
Повезане вијести
Оборен љетни рекорд у потрошњи струје Оборен љетни рекорд у потрошњи струје
У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи
Apple MacBook лаптопи у m:tel понуди Apple MacBook лаптопи у m:tel понуди
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  4h 3m
  3
 • Пуњене тиквице
  3h 36m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  16h 56m
  1
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  19h 26m
  0
 • Инспекција затворила два базена
  15h 27m
  0