Радари натјерали возаче да успоре

22.06.2023. 08:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Полиција у Српској за пет мјесеци ове године исписала је око 20 одсто мање казни због прекорачења брзине возила у односу на исти период лани, а разлог позитивне статистике је, тврде стручњаци, масовно постављање радара на путевима, као и пресретачи који су натјерали возаче да успоре.

Број стационарних радара који евидентирају прекорачење брзине на путевима у Српској из мјесеца у мјесец расте. Само на подручју Фоче ове седмице у функцију је пуштено њих шест, док у цијелој Српској ови уређаји возаче вребају на око 70 локација.

Да њихово постављање даје резултате показују најновији подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске према којима су за пет мјесеци ове године због прекорачења прописане брзине кретања моторних возила санкционисана 63.273 возача, што је мање за 14.757 у односу на исти период 2022. године, када је санкционисано 78.030 власника четвороточкаша.

- Због прекорачења брзине кретања возила која је за 30 километара на сат већа од прописане санкционисано је 2.875 возача, а 10.634 кажњена су због прекорачења брзине која је од 20 до 30 километара на сат била већа од прописане - истакли су у МУП-у Републике Српске.

Руководилац одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица истиче да је неколико фактора могло утицати на смањење брзине кретања и поштовања саобраћајних прописа.

- Почетком прошле године пооштрене су казне у вези са прекорачењем брзине и то је сигурно један фактор који је допринио да возачи више поштују ограничења, али најутицајнији је постављање стационарних радара на већини путних праваца у Српској, као и увођење пресретача. Сигурно су они највећим дијелом заслужни што су возачи промијенили навике и поштују прописану брзину кретања - рекао је Торбица за "Глас" и додао да је смањење брзине једним дијелом могло бити узроковано гужвама и радовима на појединим дионицама, али и погоршаним временским условима.

Он је истакао да подаци о броју погинулих нажалост не прате позитивна кретања те да поред репресија треба много радити на превенцији.

И члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић каже за "Глас Српске" да је повећан број радара на путним правцима Српске утицао на позитивну статистику.

- На локацијама гдје су радари постављени возачи смањују брзину кретања и на тим мјестима долази до повећање безбједности саобраћаја. Међутим, за неку прецизнију анализу МУП-ових података морали бисмо знати и колико је било мобилних радара на терену ове године, а колико лани - рекао је Јаћимовић. Он је истакао да је стање безбједности на путевима Српске током љетњих мјесеци погоршано те позвао возаче на опрез.

- То крене са јуном и траје све до средине септембра када је ту дијаспора и туристи који стварају гужве на саобраћајницама - појаснио је Јаћимовић.

Мотоцикли

Иако возачи мотоцикала важе за оне који воле брзу вожњу, у МУП-у Републике Српске кажу да не воде посебно евиденцију брзине кретања мотоциклиста.

- До краја маја ове године на путевима Српске погинула су два возача мотоцикла у двије саобраћајне несреће - наводе из МУП-а.

 

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
За воланом без појаса и то уз телефон За воланом без појаса и то уз телефон
За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 7m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 3m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 48m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 47m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 59m
    0