Рађеновић: Жути "фићо" је мој сан из дјетињства (ФОТО)

08.12.2021. 17:36
0
ИЗВОР: Катера

Жути „фићо“ из 1984. и његов власник Никола Рађеновић, које је најпопуларнијим југословенским аутомобилом икада, стигао из Новог Сада на Јахорину, изазвао је одушевљење пролазника и подсјетио на нека давна, прошла времена када су овим путевима крстарили „Заставе 750“ или популарне „фиће“.

Искористили смо прилику да упознамо Николу и разговарамо с њим о томе шта га је подстакло да „фићом“ старим 37 година крене на пут од око 290 километара.

Овај двадесетчетворогодишњак за Катеру каже да је све кренуло од идеје да сними промотивни видео о томе како „фићо“ путује ка Јахорини, те је убрзо спаковао све ствари, сјео за волан и кренуо на прво путовање ван граница Србије.

- Ово је први пут да сам ишао ван граница Србије, а велика мотивација за пут био ми је Сарајлија Амар, који је својим „фићом“ ишао у Мароко и на Исланд, као и у Италију, Француску, Швајцарску и многе друге земље. Имао сам прилику да га упознам једном у Новом Саду и он ми је рекао да ништа не морам да бринем, да само сједнем у „фићу“, понесем резервне дијелове и кренем на пут – каже Никола за наш портал.

Слика

Фото: Никола Рађеновић

Истиче да није бринуо много о самом путовању, важно је било понијети одјећу, храну и резервне дијелове у случају квара на путу.

- Врхунски је осјећај био возити се до Јахорине. Кренуо сам касно из Новог Сада, тако да сам имао прилику путовати у вријеме заласка сунца, било је прелијепо, а срео сам много људи и сви су ми свирали, аблендовали, били су одушевљени видјети „фићу“ на путу – рекао је Никола.

Он каже да одушевљења људи није мањкало ни кад је стигао на Јахорини, те да су сви жељели да се сликају крај аута и били су одушевљени што га виде.

Никола је овог „фићу“ добио од породице за 18. рођендан, те каже да је тиме испуњен његов сан из дјетињства.

- Одувијек сам маштао, од малих ногу да једног дана имам жутог „фићу“ и тај сан ми се остварио за 18. рођендан. Мој отац га је пронашао у једном селу и помоћу мајстора средио и довезао у Нови Сад, те ме позвао да сиђем испред зграде и дочекао ме је жути „фићо“ са црвеном машном – истиче Никола.

Додаје да је постепено, у протеклих шест година радио на овом аутомобилу и отклањао проблеме на које је наилазио, а што је и нормално с обзиром да се ради о старом аутомобилу.

- Доста тога сам научио од мајстора у олдтајмер клубу, у који сам се учланио због овог аута. Скоро шест година било је потребно да „фићо“ дође у садашње стање, а у протеклом периоду промијенио сам дијелове попут кочница, хладњака, амортизера, спона, трапа и других – каже Рађеновић.

Слика

Фото: Никола Рађеновић

Додаје да се до дијелова понекад тешко долази, али да, срећом, постоје још увијек неке радње које имају залихе дијелова за „фиће“, као и мноштво група на друштвеним мрежама гдје љубитељи олдтајмера често помажу једни другима кад су дијелови у питању.

Никола каже да ће ускоро бити објављен промотивни видео, који је снимљен током његовог путовања од Новог Сада на Јахорину.

Подсјећамо, претходних дана портал Катера је на друштвеним мрежама „Инстаграм“ и „Фејсбук“ подијелио фотографије Николе Рађеновића и његовог жутог „фиће“, које су одушевиле наше читаоце и подсјетиле на нека давна, лијепа времена из периода живота у бившој Југославији.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Никола Рађеновић

 

 

Пише: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 24m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 7m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 59m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 52m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 53m
    0