Раднице у кладионицама широм ФБиХ данас ће се “својевољно” одрећи плата?!

25.03.2020. 12:12
1
ИЗВОР: fokus.ba

На  редакцију „Фокус.ба“ синоћ је достављена порука упућена "Вибером", а у којој се објашњава шта раднице кладионица Бет Лајв и Петице Плус треба да ураде како би спасиле своје радно мјесто.

Прије непуна два мјесеца Пореска управа ФБиХ објавила је податке према којима су грађани ФБиХ кладећи се укупно у 2019. години у 13 спортских кладионица у ФБиХ уплатили износ од 1.74 милијарде КМ. Од тог износа на име спортског клађења уплаћено је тек 16.43 посто или 288.33 милиона КМ, док су грађани, чекајући да им компјутер да “жуту, црну, зелену…” или пусти утрку у којој побјеђује пас на којег су се они кладили, уплатили чак 1.47 милијарде КМ или 83.56 посто.

Већина од тог прихода од 1.74 милијарде није опорезована. Занимљиво је да је од тог износа на добитке испод 100 КМ, који су ослобођени плаћања пореза, евидентиран износ исплата од чак 1.34 милијарде КМ или 76.09 посто.

Корона вирус убрзо је након тог извјештаја закуцао на врата ФБиХ, па су и кладионице, као масовна окупљалишта људи, морале прихватити одлуку власти и привремено затворити своје пословнице. Власници кладионица брзо су повукли потез да избјегну губитке – на рачун својих радница и то тако што ће то њихове раднице “саме затражити”.

„Фокус.ба“ „вибер“ поруку преноси у цјелости

- Добар дан, надам се да сте сви добро као и ваши укућани. Сходно новонасталој ситуацији те неизвјесношћу до када ће трајати ово стање, управа фирме је донијела сљедећу одлуку. Сви радници фирме (централа, водитељи, раднице на терену) дужни су потписати захтјев за неплаћени одмор…- тако почиње порука коју је срочила Управа кладионица "Бет Лајв" и "Пет плус" упућена људима на терену.

- Потписивањем овог захтјева и даље остајете у радном односу, али замрзавамо радно- правни статус до окончања пандемије, која надамо се неће дуго трајати. Једино ово је начин очувања свих радних мјеста, те се надамо да ћете озбиљно схватити ову ситуацију - стоји у упутствима Управе.

Потом се наводе детаљни кораци на који начин ће раднице широм БиХ ставити потпис на документ у којем “захтијевају” да не примају плату током пандемије корона вируса, и да, ако смо добро схватили, принудне мјере које је увела власт, заправо на папиру признају као властиту жељу за изостанком с радног мјеста.

Након детаљних упута како потписати папир који ће их оставити без плате током пандемије корона вируса, Управа у задњем дијелу поруке даје рок за доставу потписаних захтјева док траје пандемија корона вируса, а он је “ако не можете сутра, онда до четвртка”, па на крају додају:

-Будући да немате службена возила, зовите пријатеље, познанике, итд, једноставно сналазите се. -

Провјеравајући аутентичност преписке коју су добили, из „Фокуса“ су дошли до сазнања да Бет Лајв и Петица Плус нису једине од 13 кладионица које су на овај начин одлучиле себе сачувати трошкова током ванредне ситуације у нашој земљи.

Баш као и у случају Бет Лајв и Петице Плус и Управа ове кладионице је за “најбоље могуће рјешење” узела оно по којем се раднице одричу своје плате наредна два мјесеца. Ево како су радницама објаснили “заједничку борбу за опстанак”.

- Поштоване колеге,

свјесни ситуације у којој се налазимо, а настале због пандемије коронавируса, покушавамо пронаћи најбоље могуће рјешење за све запослене у нашем предузећу. Усљед тога, Управа предузећа „Спорт Плус“ је одлучила интензивно радити на покушају спашавања радних мјеста и бринути се да предузеће не оде у стечај или буде потпуно затворено, односно да сви не останемо без радних мјеста.

Мјере које уводимо су тренутно једино рјешење и позивамо све запослене да се укључе у нашу заједничку борбу за опстанак. Желимо нагласити како ћемо, по завршетку ове ситуације, покушати наћи начин да запосленицима надокнадимо барем дио новчаног износа, па макар то значило и евентуално кредитно задужење предузећа.

Обавјештавамо вас како је одлучено да сви запослени у предузећу „Спорт Плус“ добију рјешење о неплаћеном одсуству на два мјесеца.

Водитељи требају договорити сусрете са запосленима (на начин на који то мјере кретања у држави дозвољавају) и предочити им папирологију на потпис. Ићи ћемо на начин да сви потпишу својеврсни Захтјев и Рјешење.

Свима поручујемо да, без обзира на сву ситуацију, нисмо хтјели ићи на опције отказа уговора, јер желимо запосленима поручити како ће њихова радна мјеста бити враћена онога дана када се заврше Законом наложене мјере несреће у БиХ, односно када се повуче мјера забране рада предузећима која се баве играма на срећу.

Управа Спорт Плус -

Иначе, у све три споменуте кладионице синоћ се могло онлајн кладити и играти бинго, казино… Ако којим случајем остварите добитак, новац ћете добити кад заврши криза!

„Фокус“ је синоћ послао поруке и упите на електронске адресе споменутим кладионица, преко њихових онлајн завничних страница и питало их сљедеће:

- Да ли је тачно да сте позвали запосленике својих кладионица да потписују “захтјев за неплаћени одмор” с чиме би они наводно остали у радном односу, али би им био замрзнут радно-правни статус? Уколико јесте, молимо Вас да нам образложите такву одлуку и наведете сходно којој законској одредби и којем закону сте то учинили. -

- Чим добијемо, и уколико добијемо њихов одговор, објавићемо га на нашем порталу- напоменули су из „Фокуса“.

Судећи према препискама до којих су дошли раднице у овим кладионицама би данас од 8:30 сати требале почети потписивати папир да се одричу плата.

  • Слика
  • Слика

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Geđa 27.03.2020. 08:19
    A može li da kladioničari dobiju kredit pa kad završi pandemija da uplate novac?
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    2h 5m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    20h 28m
    1
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    22h 52m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    23h 6m
    0
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    21h 55m
    0