Радници „МОФАС-а“ очекују да што прије буду реализовани закључци Владе

16.08.2021. 12:53
4
ИЗВОР: СРНА

Радници предузећа "МОФАС" из Источног Сарајева очекују да ће закључци Владе Републике Српске у вези са рјешавањем проблема у овом предузећу бити што прије реализовани.

Предсједник Сидникалне организације "МОФАС-а" Зоран Лазаревић рекао је да су закључке Владе Републике Српске добили у четвртак, 12. августа, и да је у њима наведено да се Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство финансија обавезују да обезбиједе средства за повезивање стажа радницима и остварење њихових права по основу рада у привредном друштву "ФАМОС".

- Очекујемо да се што скорије ријеше проблеми и радника `ФАМОС-а` који су тада остали без посла и раднике `МОФАС-а` везано за стара дуговања и везано за дуговања у протекла два или три мјесеца - рекао је Лазаревић новинарима.

Он је рекао да радници, који су одржали данас протест у кругу предузећа, и даље не раде, те да се очекује да папири за стечај буду предати за неколико дана.

- Наш захтјев је и даље да покушамо да сачувамо своја радна мјеста, јер не знам ни једну фирму која је у стечају процвјетала - рекао је Лазаревић и у име свих радника ове фирме замолио надлежне институције и већинске власнике да покушају наћи неко друго рјешење.

Директор "МОФАС-а" Миливоје Гутаљ рекао је да ће се радити на томе да закључци Владе Републике Српске буду спроведени што прије.

- Што се тиче управе, бићемо сервис радницима по питању које је потребно доставити министарствима како би закључци били реализовани - рекао је Гутаљ.

Он је изразио жаљење што је дошло до ове ситуације, али сматра да је свако рјешење боље од безизлазне ситуације у којој су се радници нашли.

Гутаљ је рекао да од већинског власника има захтјеве да се покрене стечај, те да ће процедура бити ускоро и покренута, јер и члан 53 Закона о стечају обавезује на тај потез.

- Ми ћемо ускоро покренути поступак пред Привредним судом у Сарајеву, а како ће тећи активности то је уређено законима и постоје законски рокови. Надам се да се неће дуго чекати на то - појаснио је Гутаљ.

Већински власници "МОФАС-а" су Шефик Хусаковић и Ото Дирк са 51 одсто, док Влада Републике Српске има 49 процената удјела у овом предузећу.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Milka 17.08.2021. 11:15
    Šta je radila opština Istočno Novo Sarajevo, koliko mi je poznato to je bila njihova zemlja?
    Šta je radila poreska uprava kad je dobila nalog za blokiranje računa mofasu, što to nije realizovano?
    Šta je sa uplatama doprinosa koji godinama nisu uplaćeni?
  • Generic placeholder image
    Mirko 16.08.2021. 16:09
    Čuj vlada. Hahahaha
    Oni su ovo i uradili.
  • Generic placeholder image
    Ristovic 16.08.2021. 16:08
    Naravno da očekuju, pa ta ista vlada ih je i dovela u ovu situaciju. Da nemaju izlaza i u problemima su do guše a da ne bi pisao o zakonu o radu koji je kršen x puta.
    Ta vlada je za 1 KM dala i tu zemlju tamo nekome ko je sad prodaje i pomoć nepovratnu od preko 500000KM i oni su učestvovali u ovome.
  • Generic placeholder image
    Rade 16.08.2021. 16:01
    Kuku ocu, kuku majci!!!
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    15h 38m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    15h 20m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    16h 14m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 9m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 11m
    0