Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк

19.03.2024. 12:57
0
ИЗВОР: capital.ba

Синдикат „Шума Српске“ тражи повећање плата, а ако до тога не дође запријетили су потпуном обуставом рада, сазнаје KАПИТАЛ.

Према нашим сазнањима, Синдикат запослених у „Шумама Републике Српске“ тражи хитан састанак са управом предузећа како би се разговарали о повећању цијене рада.

 

Конкретно, они захтијевају да се цијена рада повећа са садашњих 175 КМ на 220 марака.

Синдикат истиче да су повећањем минималних плата у Републици Српској, изједначене плате радницима са различитим коефицијентима у овом предузећу.

- Повећањем минималне плате на 900 КМ, дошло је до тога да ће се за 73 одсто свих запослених радника вршити доплата до минималне плате, односно да ће радници са коефицијентом 2,6 и они са коефицијентом 5,14 имати исту плату под условом да је полазна основа 175 КМ - наглашавају у Синдикату.

Угледају се на примјере других јавних предузећа, за која тврде да су повећали плате радницима кроз повећање цијена својих услуга, а које се највећим дијелом односе на грађане Републике Српске.

- У нашем случају, то повећање би требало да поскупи шумске дрвне сортименте које плаћају дровпрерађивачи који су на тим истим сортиментима остварили екстра профит - кажу у Синдикату.

Наглашавају да ће, поучени ранијим искуством, уколико не дође до испуњена њиховог захтјева почев од 1. априла организовати штрајк упозорења у трајању од сат времена.

- У случају неиспуњења захтјева о повећању цијене рада, тотална обустава ће услиједити од 8. априла ове године у седам часова - упозоравају у Синдикату „Шума РС“ које запошљавају 4.700 радника.

Ово је само наставак проблема са којима се суочава ово јавно предузеће.

Наиме, генерални директор Славен Гојковић прошле седмице је поднио оставку на ову позицију, а поред тога „Шуме“ не исплаћују редовно ни тренутне плате.

Подсјећамо, ово јавно предузеће је на крају прошле године за плате запослених дуговало више од 14 милиона КМ, а за порезе и доприносе више од шест милиона КМ.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
У Републици Српској ће бити организована штрајкачка стража, ево шта је то У Републици Српској ће бити организована штрајкачка стража, ево шта је то
Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме
Најчитаније
 • Мајевичко ратиште 1992-1995. године
  10h 21m
  0
 • Познато стање дјечака који је упуцан док се играо у парку
  8h 55m
  2
 • Дјечак (10) погођен из ваздушне пушке у парку
  23h 35m
  0
 • Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима
  7h 29m
  17
 • Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
  23h 27m
  1