Радници у школама да буду укључени у спровођење мјера

18.08.2020. 17:29
0
ИЗВОР: СРНА

Институт за јавно здравство Републике Српске утврдио је опште препоруке за организацију наставног процеса у којима се наводи да сви запослени у школама треба да активно буду укључени у спровођење мјера у борби против вируса корона, те да личним примјером ученицима указују на значај њиховог придржавања.

Дежурни наставници воде рачуна о придржавању мјера, о броју ученика и запосленог особља у објекту, школском дворишту, размаку између ученика, те указују ученицима на потребу придржавања мјера и кориштења дезинфекционих средстава, пише у препорукама које су објављене на званичној страници Института за јавно здравство.

У препорукама се истиче да је наставни процес неопходно организовати на начин да се омогући примјена физичке дистанце, а ученици треба да сједе појединачно у клупама, с тим да се свако одјељење које има више од 15 ученика дијели на двије групе.

Неопходно је подстицати физички размак, као и појачану личну хигијену и хигијену простора.

Предмети и површине који се додирују морају се посебно често брисати и дезинфиковати, а у складу са капацитетима школе препоручује се у школама које раде само у првој смјени организовање рада у двије смјене.

Родитељи који имају симптоме заразне болести или код којих постоји сумња или потврђен вирус корона, као и они који су били у контакту са особама са вјероватном или потврђеном инфекцијом не смију доводити, нити одводити дјецу из школа, нити улазити у вањске и унутрашње просторе установе.

У школама треба ограничити и контролисати улазак свих особа које нису запослене, а испред улаза у школу, приликом довођења или одвођења ученика нижих разреда, обавезно је одржавање физичке дистанце од два метра.

Нема задржавања родитеља нити ученика у школском дворишту, а забрањују се посјете школама и посјете школа другим институцијама, наводи се у препорукама.

Учитељи и наставници између себе и у односу на друге запослене треба да осигурају физичку дистанцу од најмање два метра у затвореном простору.

У учионицама могу боравити искључиво ученици и њихови учитељи.

Кад год то прилике дозвољавају, поједине наставне јединице организовати на отвореном, а не препоручује се одржавање часова физичког васпитања у затвореном.

Кад год је то могуће часове физичког васпитања организовати на отвореном уз примјену физичке активности која дозвољава примјену физичке дистанце између ученика.

Просторије је потребно обавезно провјетравати на сваком одмору или, ако то временске прилике допуштају, оставити отворене прозоре током наставе.

Не користити клима уређаје, а свака планирана активност школе, ван редовних школских активности, ће се процјењивати у складу са епидемиолошком ситуацијом. У школи је обавезно поставити плакате са едукативним материјалом, наводи се у саопштењу.

Запослени у школама не могу долазити на посао уколико имају симптоме заразне болести или уколико су били у контакту са вјероватним или потврђеним случајем вируса, односно ако је њима или члановима њиховог домаћинства изречена мјера изолације.

Ако су запослени имали симптоме вируса неопходно је јављање надлежном љекару ради провјере.

Запослени прије доласка на радно мјесто контролишу тјелесну температуру, те у случају повишене температуре не долазе на посао, обавјештавају директора и јављају се надлежном љекару, а на улазу у школе се врши дезинфекција руку, једна је од препорука.

У препорукама се наглашава да сви запослени морају између себе осигурати физичку дистанцу од најмање два метра у затвореном простору. Физичка дистанца се препоручује кад год је могуће између запослених и ученика.

Није дозвољено окупљање запослених у школи на паузама или за вријеме оброка, у зборници учитељи примјењују физичку дистанцу од два метра и ограничавају вријеме проведено у њој на минимум.

Ученици треба да носе заштитне маске приликом уласка у школу, одласка у тоалет и на мјестима гдје се сусрећу са дјецом из других одјељења.

Ношење маске током наставе се препоручује када је то могуће, посебно за дјецу која имају здравствене проблеме или су склона честим инфекцијама респираторног система.

Ако ученик развије симптоме вируса током боравка у школи одмах се обавјештавају родитељи, који у најкраћем року треба да дођу по дијете. У школи мора бити обезбијеђена просторија у којој ће боравити дијете које има симптоме вируса, до доласка родитеља.

Директори су дужни да организују превоз ученика, односно да са локалним заједницама и превозницима договоре начин превоза ученика, по прилагођеном распореду уз поштивање мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 9m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 49m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 1m
    0