Рак коже у значајном порасту код особа у млађем узрасту

24.06.2022. 10:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Иако је штетност соларијума доказана, жеља за препланулим теном разлог је због кога многе припаднице љепшег пола куцају на врата козметичких салона, док љекари подсјећају на све опасности УВ зрачења и истичу да од меланома у Српској оболијева све већи број млађих пацијената.

Начелница Клинике за кожне и полне болести у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске Јагода Балабан рекла је да је у свијету порастао број обољелих од меланома, те да тај тренд нажалост пратимо и ми.

– Према конзилијумима за малигни меланом видимо да долази све више пацијената и то претежно млађег узраста. У принципу чешће оболијевају старије особе, али ово је доказ да се границе помјерају – казала је Балабанова.

На питање која је то врста меланома најопаснија, каже да је то онај који се не открије на вријеме, те онај који пробије из површинског слоја коже у дубљи.

– Он је познат као тумор који даје метастазе, а чим пробије у дубљи слој коже у којем се налази крвни и лимфни судови рађа се могућност за то – рекла је Балабанова. Прича о штетности соларијума, како каже, свима је добро позната, али га људи посјећују и даље.

– У соларијуму се могу задобити акутне опекотине као и на природном сунцу, а код жена које често одлазе у соларијум може доћи до хроничног оштећења коже. У сваком случају, он је апсолутно непотребан и штетан због чега је у многим земљама и тотално забрањен – закључује Балабанова.

Иако су сви свјесни штетности које соларијум може изазвати, у козметичким салонима широм Српске кажу да муштерија не мањка, највише пред догађаје попут матура и свадби, када су им салони пуни.

Власница козметичког салона из Бањалуке Јасминка Туфекчић каже да соларијум држи 19 година, те да је интересовање константно исто.

– Људи се махом боје рака коже, али се ипак на крају одлуче за соларијум, уз нашу констатацију код минутаже, да се не гори – казала је Туфекчићева.

Додала је да број минута у соларијуму зависи од пигмента клијента.

– Свако ко покуша да иде на своју руку на већу минутажу ја их вратим, јер не смијем да допустим тако нешто – рекла је Туфекчићева.

Објаснила је да је одувијек била противник тога да малољетници иду у соларијум, те да јој је драго што је донесен закон према коме особе млађе од 18 година ни не смију да га користе.

– Најшокантније ми је када ме мајке питају да ли могу њихове малољетне кћерке “улетјети” само који минут, јер су у пубертету, па да им се бубуљице исуше и кожа буде боља – истакла је Туфекчићева, додајући да минут у соларијуму кошта 0,70 КМ.

У козметичком студију из Бијељине кажу да посјета има, али да људи ове године долазе нешто мање него лани, пише Глас Српске.

– Људи долазе периодично и углавном пред нека дешавања, најчешће је ријеч о дјевојкама које су старије од 20 година, али има и жена у зрелијим годинама. Буде и мушкараца, али ријетко – казали су у тамошњем салону.

Казна

У Инспекторату Српске кажу да у љетном периоду буду појачане контроле власника салона за његу и уљепшавање како би их инспектори упознали са одредбама закона и упозорили да услуге соларијума не могу пружати малољетним лицима.

– Законом је предвиђен казна за субјекте који малољетним лицима дозволе излагање овој врсти зрачења у козметичке сврхе, и то правном лицу у износу од 1.000 до 3.000 КМ, а одговорном лицу и правном лицу и предузетнику од 500 до 1.500 КМ – навели су у Инспекторату Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 37m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 12m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 11m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 38m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 30m
    0