Рампу спушта мањак идеја и новца

30.08.2021. 09:45
0
ИЗВОР: Глас Српске

БиХ не успијева да посложи потребне коцкице како би и на њеној територији почела изградња аутопута који треба да повеже Београд и Сарајево, а иза којег стоји Турска, због чега јењава и раније исказани оптимизам да ће тај пројекат заживјети на терену.

Укупна вриједност посла, који дијелом финансира и Турска, процјењује се на око четири милијарде евра, а почетак радова у Србији је обиљежен у октобру 2019. у Сремској Рачи у присуству предсједника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана те чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића.

Радови у БиХ још нису почели јер нису установљени начини финансирања овог пројекта иако су још у марту ове године представници БиХ у Анкари, током састанка са делегацијом Турске и Ердоганом, потписали  Споразум о изградњи аутопута Сарајево - Београд.

Аутопут је би­о тема и током Ердоганове посљедње посјете Сарајеву, када је разговарао са члановима Предсједништва БиХ. Српски члан Милорад Додик истакао је да није више задовољан причом о изградњи аутопута Сарајево - Београд јер нема конкретних података те да је БиХ мала економија која не може да издржи велике терете. Прихватљиво би било, како је рекао, да дио буде у виду донације, односно кроз неки облик компензације, а указао је и на чињеницу да у Федерацији још немају став о пројекту.

То је за “Глас Српске” јуче потврдио и министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић који је прије Ердоганове посјете БиХ разговарао са делегацијом турске компаније “Ташјапи”, која већ гради дионицу у Србији.

Митровић каже да је проблем у дефинисању самог комерцијалног уговора, односно цијени и условима финансирања, те додаје да је нацрт тог акта од стране турске компаније достављен аутопутевима Српске и ФБиХ.

- ФБиХ је веома мало урадила у вези са тим пројектом и трасом која иде преко њене територије. Нема ни идејног рјешења које је предуслов за дефинисање комерцијалног уговора, а касније обезбјеђивање финансијских средстава - истакао је Митровић.

Потврдио је да би већ данас требало да из министарства буде послат позив федералном премијеру и другим надлежнима у ФБиХ како би разговарали о тој теми, односно пројекту.

- Желим да видим шта је урађено и који су сљедећи кораци. Спреман сам и да дио послова који су предуслов за реализацију овог посла министарство уради да би се кренуло са пројектом. Желимо јачати везе са Турском и Србијом, треба убрзано да радимо. Без потписивања комерцијалног уговора и обезбјеђивања финансијских средстава не можемо кренути у тај посао - рекао је Митровић.

Поновио је и да је турска компанија спремна да “већ сутра” уђе на територију Српске и почне припремне радове, али је предуслов потписивање уговора, а Митровић је додао и да су представници турске компаније поручили да су спремни кренути у реализацију, пројектовање и изградњу аутопута од Раче до Бијељине одмах по потписивању комерцијалног уговора.

Бројни економисти и политичари с обје стране Дрине посљедњих година, од када је почела прича о изградњу аутопута који би у виду прстена спојио Београд и Сарајево, истичу да је ријеч о веома важном инфраструктурном пројекту који би требало да­ да снажан вјетар у леђа економији региона и свима донесе напредак, због чега и вјерују да ће пројекат, ипак, бити у догледно вријеме и реализован.

Рачунице показују и да би захваљујући новим дионицама пут од Љубљане до Скопља био краћи за 180 километара у односу на онај преко Београда и Ниша. БиХ би, како се могло чути, постала магистрала коју многи могу да користе, што иде наруку привреди, туризму и другим гранама.

Трасе

Планом за изградњу аутопута предвиђена је изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи. Ту је предвиђена изградња новог моста и припадајућег граничног прелаза.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    22h 29m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    19h 1m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 54m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    19h 39m
    1
  • Нерадни дан у Српској
    8h 24m
    0