Ранка Мишић: Влада се мора обавезати да ће плате у Српској расти

20.09.2019. 14:40
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Савез синдиката РС има необориве аргументе за неопходност доношења оквирног трогодишњег документа, којим би Влада Српске прецизирала и обавезала се да ће плате у РС расти.

То каже предсједница овог савеза Ранка Мишић, која наглашава да, у овом периоду, ниједна плата не би могла да расте испод десет одсто.

– Такође, створили би се услови да зараде могу да расти и више, у зависности од капациетат и финансијске могућности предузећа. Морамо тежити ка томе да постигнемо ситуацију у којој ће радници знати да ће доћи до повећања плата – поручује Мишићева и наглашава да растрећење рада у ранијем периоду није значило и повећање плата.

– У посљедњих десет година, из буџета су директно у подстицај реалноим секттору отишле стотине милиона КМ, али се то није појавило као повећање плата ни у једном проценту. Наиме, на нивоу године плата није расла ни 12 КМ. БДП је на годишњем нивоу растао за преко 11 одсто, а плата ни за два одсто – каже Мишићева.

Према њеним ријечима, социјални дијалог у РС је у кризи, јер је  послодавцима неважно преговарање о повећању плата.

– А примања скоро двије трећине радника у приватном и дијела запослених у јавном сектору ни приближно нису на нивоу просјечне плате. То је један од основних разлога зашто наши радници одлазе у иностранство. С друге стране, непостојање колективног уговора онемогућава контролу исплате зарада. Зато се дешава да су у једном предузећу сви пријављени на 450 КМ, а најважније је да су уплаћени порези и доприноси. Иако оваква пракса угрожава и фондове, контролни органи немају алата да реагују – истиче Мишићева.

Посебним проблемом сматра и то што у различитим законима у РС постоји чак 15 термина који се тичу зараде радника.

– То ствара једну велику збрка, која даје могућност манипулације. Зато морамо разговарати о овом сложеном питању, да се зна испод чега се не може ићи, а да се не ограничавају они који могу да дају више – поручује Мишићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Што прије започети преговоре о повећању плата Што прије започети преговоре о повећању плата
Просјечна плата у априлу 1.094 КМ Просјечна плата у априлу 1.094 КМ
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    20h 48m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    2h 49m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 29m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    2h 22m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 18m
    0