Ранка Мишић: Влада урадила што је морала

31.12.2019. 11:02
0
ИЗВОР: Глас Српске

Најнижа плата у Српској наредне године биће 520 марака и то на основу одлуке Владе Републике Српске која се одлучила на тај законски корак јер вишемјесечни преговори представника синдиката и послодаваца нису уродили плодом.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је одлука утврђена у понедјељак због непостојања консензуса у оквиру Економско-социјалног савјета о најнижој плати, јер су послодавци изнијели став да нису у могућности да дају плату већу од 500, а синдикат тражио 550 КМ.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истакла је за “Глас Српске” да је њихова борба током цијеле године била усмјерена на повећање плате свим радницима. Синдикат је, наиме, тражио да 1. јануара минималац буде 550, а од друге половине године 600 КМ. Мишићева каже да је , а да се Унија удружења послодаваца понашала непрофесионално и крајње понижавајуће.

- Нисмо се успјели договорити. Не могу рећи да смо посебно незадовољни, али нисмо ни задовољни. Влада РС је у 2019. години показала велику наклоност према пословној заједници, а ми у јануару идемо према Влади са захтјевом да се подигне неопорезива стопа плате и да се то прелије на плате радника. Влада мора озбиљније да приступи питањима у реалном сектору - рекла је Мишићева, додавши да без радника нема ни директних ни индиректних пореза ни стабилности фондова.

Из Уније удружења послодаваца су раније истакли да су за њих преговори о минималцу завршени и да најнижа плата не може бити изнад 500 КМ. То је у понедјељак поновио и први човјек те Уније Саша Тривић након што је Влада РС донијела одлуку. За “Глас Српске” каже да је све изнад 480 марака неприхватљиво и економски неоправдано.

- Не подржавамо одлуку о томе да најнижа плата буде 520 КМ. Нема више у будућности, као што смо већ и најавили, преговора о томе. Тражимо да буде донесен правилник и да се на основу економских параметара рачуна најнижа плата.  Влада је ову одлуку донијела под притиском синдиката - рекао је Тривић.

Мишићева, с друге стране, тврди да ће представници послодаваца “и те како бити дио будућих преговора”.

- Нудиће повећање плата. У то сам сигурна. Тржиште рада у Њемачкој, која је једна од најпожељнијих дестинација за започињање новог живота, биће веома флексибилно од 1. марта и процјене су да ће више од 100.000 најбољих отићи из БиХ тако да им неће помоћи ни запошљавање на црно Турака ни неких других који овдје долазе, већ ће морати сами да нуде повећање плата, али се бојим да ће закаснити. Зато вјерујем да ће и те како преговарати на сједницама Економско-социјалног савјета јер без радника нема ни њиховог бизниса - закључила је Мишићева.

Износ минималне плате и за 2019. годину утврдила је Влада РС и подигла је са 410 на 450 марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра? Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра?
Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 30m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  13h 16m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  19h 37m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  21h 20m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 25m
  18