Расписан конкурс за 24. „Лут фест“

10.03.2023. 17:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Продукција „Форум театар“ расписала је данас конкурс за 24. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, који би требало да буде одржан од 25. до 29. септембра у Источном Сарајеву под мотом „Глумац, лутка, анимација“, изјавио је Срни директор „Форум театра“ Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, конкурс ће бити отворен до 10. маја.

- Луткарско позориште данас одликује разноликост жанрова, техничких система лутака, стилских рјешења, висок степен типизације и умјетничке симболике. Све то захтијева од глумца велику вјештину, мајсторство у анимацији и владању лутком као умјетничким инструментом - исткао је Митрић.

Глумац, каже он, покреће лутку и рађа се једно од чуда умјетности луткарског позоришта – чудо оживљавања, јер се рађа живи лик, лутка са карактером, али лутка која никада у потпуности не може вјерно извести људски покрет.

- Због тога је лик лутке на сцени увијек спој живог и неживог, динамике и статике, који се наизмјенично преплићу и што је то видљивије гледаоцу, тиме је јача снага магије. Један од услова професионализма глумца луткара јесте слобода да постоји и дјелује по правилима која диктира лутка - истакао је Митрић, који је директор и селектор Фестивала.

Организатор 24. „Лут феста“ је репрезентативно удружење у култури Републике Српске „Форум театар“ Источно Сарајево, чији су циљеви промоција културе, луткарства и позоришта за дјецу из цијелог свијета, стварање јединственог културног простора, али и очување културног идентитета, традиције и културне баштине.

Међународни Фестивал луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ у складу са тим циљевима и циљевима и стратегијом развоја културе доприноси промоцији и популаризацији луткарства, чинећи га доступнијим дјеци свих узраста, стварајући основ за умјетничко образовање и естетско уживање.

- Овај фестивал посебно је значајан за развој културе и промоцију Града Источног Сарајева, кога је поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства. Традиција дуга скоро четврт вијека, учешће великог броја ансамбала из цијелог свијета, богат такмичарски и пратећи програм, фестивал јасно и недвосмислено именују и карактеришу као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у БиХ. Изложбе, радионице, Мастер клас предавања, промоције и други фестивалски програми, доприносе значају фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности - нагласио је Митрић.

Он је додао да се и ове године очекују луткарска позоришта из цијелог свијета са представама које трагају за новим облицима луткарске умјетности, али не занемарујући традиционалне форме, тежећи модерном, савременом, експерименталном и постмодерном у естетици европског и свјетског луткарства.

Митрић је истакао да је „Форум театар“, поводом прославе јубилеја Театра „Туулевски“ из Естоније, који данас обиљежава 35 година постојања, симболично отворио конкурс за нове фестивалске представе и упутио пригодну честитку овом дугогодишњем пријатељу и учеснику „Лут феста“.

Митрић је са сарадницима, честитајући јубилеј естонским пријатељима, пожелио да њихова „Воденица“ луткарства, много година, меље и ствара нове луткарске спектакле који ће радовати децу цијелог свијета.

- Чекамо Вас да обиљежите свој јубилеј на 24. `Лут фесту` - поручио је Митрић.

Kонкурс за 24. „Лут фест“ отворен је од 10. марта до 10. маја, а више информација налази се на сајту: www.lutfest.com и друштвеним мрежама фестивала.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 11m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 35m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 4m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 22m
    0