Расписан конкурс за упис у средње школе

28.05.2021. 11:02
0
ИЗВОР: Срна

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Српске у школској 2021/2022. години, којим је планиран упис 10.953 ученика распоређених у 466 одјељења.

Од наведеног броја 8.251 ученик је у занимања четвртог степена сложености, а 2.702 ученика у занимања трећег степена сложености, саопштено је из ресорног министарства.

Приликом уписа, кандидати се могу пријавити за највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама и у том случају им се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека, а рангирање се врши према успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова, а бодовање врши на основу општег успјеха у основној школи, успјеха из пет предмета значајних за занимање у стручним школама, смјеру у гимназији или одсјеку у умјетничким школама, за који кандидат конкурише, те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Јавним конкурсом одређена су два уписна рока, и то: јунски рок – од 14. до 25. јуна и јулски рок - од 5. до 16. јула 2021. године.

Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.

Лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју могу имати другу добну границу за упис у први разред, а највише до навршене 21. године и они се школују у складу са препорукама наведеним у налазу и мишљењу стручне комисије.

Ученици са посебним образовно-васпитним потребама уписују се на основу налаза и мишљења стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, а које доноси надлежна установа и они не подлијежу критеријумима бодовања за упис.

Сви ученици са територије Републике Српске и Федерације БиХ конкуришу под једнаким условима за упис у први разред јавне школе, без обзира на то гдје су завршили основну школу, а под истим условима могу да конкуришу и уписују се и ученици из других држава.

Испуњавање услова кандидати доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених, односно доказом о извршеној нострификацији дипломе када је ријеч о ученицима из друге државе.

Конкурс, као и план уписа, доступни су и на интернет порталу Владе Републике Српске, на страници Министарства просвјете и културе.

Коментари 0
Повезане вијести
Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске
Топлотни талас наредних десетак дана Топлотни талас наредних десетак дана
Викендица за дан и до 1.000 марака Викендица за дан и до 1.000 марака
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  18h 31m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  23h 13m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  17h 13m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  17h 26m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  15h 13m
  0