Раст цијена хране настављен и у јуну: Поскупјели брашно, млијеко, шећер

01.08.2022. 12:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Раст цијена бројних прехрамбених намирница, и то оних које најчешће купујемо, настављен је и у јуну.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, бијело пшенично брашно смо у мају, у просјеку, плаћали 1,60 КМ/кг, али је поскупјело на 1,70 КМ, а исто се догодило и са шећером, који је са 1,90 КМ "скочио" на 2,10 марака.

Повећана је и цијена млијека у тетрапаку, са 1,60 на 1,70 КМ, али и риже, која по килограму, умјесто пријашњих 3,80, у просјеку кошта четири марке.

Јунетина без кости је са 17,90 по килограму "отишла" на 18,20 КМ, док килограм тврдокорног сира умјесто 16,40 КМ плаћамо 17,10 КМ, а поскупјело је још неколико намирница.

И то није све - папреније су и цијене у ресторанима, тако да, према подацима Агенције за статистику БиХ, скупље плаћамо шницлу, али и пицу.

Истовремено, дословно, на прсте једне руке можемо набројати прехрамбене намирнице које су појефтиниле и у питању су свињетина, пилетина, јабуке, кромпир, те кафа.

Борци за заштиту потрошача прст упиру у институције које би, како кажу, требало да реагују, али се то не дешава.

- Без интервенције власти, односно институција, све ово што нам се дешава ће се и наставити. Стравично је размишљати о потрошачкој кошарици која може врло брзо бити и 3.000 марака. А биће. Све је то посљедица незаинтересованости и нерада људи које плаћамо да нам нешто ураде за наш новац - рекао је за "Независне новине" Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара.

Надлежни, како додаје, не виде породице са најнижим примањима, пензионере и остале социјално угрожене категорије.

- Јер, да виде, у њима би се пробудиле неке емоције и видјели бисмо рад за опће добро. Међутим, то не постоји - наводи Баго.

Пољопривредни произвођачи кажу да је њима најтеже, те да они нису подигли цијене, него да "кајмак" убиру други.

- Ево, 80 фенинга је код нас литар млијека, а 2,50 до три марке килограм свињетине. Пшеница је 62 фенинга, а била је 37 фенинга, али то је ништа у односу на то колико је поскупјело ђубриво и све остало. Нафта је била испод двије марке, а сада је 3,50 КМ - подсјећа за "Независне новине" Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача у БиХ.

Невјероватно му је, истиче, то што је у Бијељини, како тврди, килограм бостана 20 фенинга, док је у трговинама и по 80 фенинга или марку.

- Више зараде трговци него ми. Ми не зарадимо, ми губимо. Килограм јабука је 40 до 50 фенинга, а у трговинама двије марке. Користе људи то што нема државе. Овако ради ко шта хоће и како хоће. Ово је јавашлук какав не можете нигдје видјети - критикује Усорац.

Агенције јављају да су цијене горива и хране највећи узрочници инфлације у БиХ, која је у јуну износила рекордних 15,8 одсто.

Како се додаје, цијене хране у јуну ове у односу на исти мјесец прошле године скочиле су за 23,1 одсто, док је употреба превозних средстава, као посљедица раста цијене нафтних деривата, скупља за 42,2 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 46m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 43m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 57m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 5m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 19m
    3