Раст цијена нафтних деривата проузрокован свјетским тржиштем

11.08.2023. 20:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Од јуна је присутан константат раст цијена евродизела и бензина, који је проузрокован растом берзанских котација на свјетском тржишту, рекао је предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђе Савић.

Савић је навео да је до раста цијена дошло због смањења производње највећих свјетских произвођача, као и због дефицита дизелског горива на европском тржишту, саопштено је из Привредне коморе Српске.

Он је указао да је од 1. јуна раст малопродајних цијена на бензинским пумпама од осам одсто знатно испод раста берзанских котација евродизела на Медитерану од 35 одсто.

- Разлог мањег раста су старе залихе које дистрибутери имају на својим бензинским станицама. Растом цијена засигурно су највише погођени потрошачи, али у овом моменту и дистрибутери који су у незавидној ситуацији јер раст цијена у комбинацији са уредбом Владе Републике Српске доводи у питање укупну рентабилност пословањ - рекао је Савић.

Он је напоменуо да су се претходних дана у медијима појавиле информације о неоправданом поскупљењу нафтних деривата на бензинским станицама у Републици Српској и Федерацији БиХ.

- Имајући у виду да је јавност веома заинтересована за ова дешавања, јер раст цијена нафтних деривата често проузрокује промјене цијена и осталих животних намирница, док код пада цијена нафтних деривата немамо такву праксу, потребно је јавност упознати о стварним кретањима цијена на свјетском и европском тржишту нафтних деривата - навео је Савић. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    19h 59m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 20m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    22h 18m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    16h 38m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    12h 56m
    7