Разговарано о могућностима студирања студената из Индије на ЕТФ-у (ФОТО)

30.03.2023. 18:40
7
ИЗВОР: srna.rs

Представници Електротехничког факултета /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву и Агенције за студирање становника Индије у иностранству договорили су да у наредном периоду промовишу овај факултет у Индији, те предоче колико би студената жељело да студира ЕТФ на енглеском језику у овом граду.

Декан ЕТФ-а у Источном Сарајеву Божидар Поповић изјавио је Срни да су у јулу прошле године потписали споразум са партнерском компанијом из Индије, чији су представници данас посјетили овај факултет, након што су у ранијем периоду испитали тржиште и заинтересованост њихових свршених средњошколаца за упис на техничке факултете.

Он је додао да је делегацију предводио директор Агенције за студирање становника Индије у иностранству Багван Синг /Bhagwan Singh/.

- Нама предстоји да своје студијске програме преведемо на енглески језик и добијемо потврду Сената нашег Универзитета у Источном Сарајеву како бисмо могли да од наредне академске године кренемо са организацијом студија на енглеском језику - истакао је Поповић.

Он је напоменуо да су током прошле године радили на успостављању међународне сарадње и проналажењу партнера који су заинтересовани да у име ЕТФ-а траже студенте у иностранству који би жељели да студирају на овом факултету у Источном Сарајеву.

Поповић је истакао да су прошле године успоставили везе са сличним аганцијама у Грчкој, те са Шпанијом која је, такође, заинтересована за сарадњу.

- Сматрамо да је потребно да се сви факултети у Републици Српској окрену ка интернационалном тржишту, односно да се омогући и створе услови да студенти из других земаља могу да студирају на нашим факултетима - рекао је Поповић.

Поповић је наглсио да је циљ искористити позитивна искуства Медицинског факултета у Фочи који је раније кренуо са организовањем студија на енглеском језику, што би, како је оцијенио, допринијело интернационализацији ЕТФ-а и његовој видљивости.

Поповић је подсјетио да ЕТФ већ има успостављену меЂународну сарадњу, односно да њихови студенти одлазе да студирају на универзитете у Шпанију /Балеарска острва, Хејн/, Пољску /Технички Универзитет у Бјалистоку/, Турску /Универзитет Аксарај/, Мађарску /Универзитет БМЕ Будимпешта/ као и на Универзитет у Нишу, Србији.

- Осим одлазне размјене студената, имамо и долазне. Имали смо колегу који је код нас био на мастер студију информатике из Турске, а тренутно имамо колегиницу из Србије на завршној години студијског програма Рачунарство и информатика. Покушаћемо и да успоставимо програм размјене наших студената са сусједном Хрватском и Аустријом - навео је Поповић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Он је напоменуо и да су организоване размјене наставног кадра овог факултета који су одлазили у Мађарску, Пољску, Шпанију, Турску, а у процесу је и потписивање споразума са три универзитета у Јапану, те могућом сарадњом са колегама из САД.

Поповић је указао и да се из године у годину смањује број уписаних студената, који из различих разлога напуштају ове просторе, а циљ је задржати их овдје.

Он сматра да је неопходно овдје омогућити младима да по завршетку студија добију запослење, јер на њима треба да остане даља изградња свих институција и Републике Српске.

Продекан за наставу на ЕТФ-у Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Лале изјавио је Срни да је један од њихових главних циљева изградња међународне видљивости, препознатљивости и реномеа.

- Интернационализација и међународна видљивост факултета је тренутно једна од главних активности и у региону, Европи и свијету и сви се окрећу ка томе. Не ради се само о размјени студената у којима ми посљедних година активно учествујемо, ово је нешто сасвим ново. Паралелно би се настава на првом циклусу студија одвијала на енглеском језику на свим студијским програмима - истакао је Лале.

Он је указао да би то биле редовне студије које ће се изводити на енглеском језику за студенте из иностранства.

Лале истиче да и престижни универзитети који на свјетским ранг-листама високо котирају, немају редовне студије које се одвијају на енглеском језику, те је изразио наду да ће, осим Медицинског факултета у Фочи, ЕТФ бити један од пионира тог развоја на овим просторима.

Он сматра да је ово и један од начина како се борити за то да млади студирају и остају на овом подручју, тим прије ако студенти из иностранства овдје студирају, јер препознају квалитет и труд наставног особља овог Факултета, те напомиње да њихови дипломирани инжењери брзо проналазе посао како у земљи, тако и иностранству.

Коментари 7
 • Generic placeholder image
  Milojko 01.04.2023. 07:54
  Ovo nisu muslimani ovo su indusi.
  Hahaha
  Baš si se ispićucao ko dijabola.
  Hahaha
 • Generic placeholder image
  Aaaa 31.03.2023. 08:37
  Ma ekstra, polako postajemoxmanjina u Republici Srpskoj.... Muslimana sve vise i vise u Lukavici, trebalo bi im i dzamiju napraviti, taman ima jos prostora mozda iza Decannske neku parcelu da im dodjelite da ljudi imaju gdje klanjati... Pocele su bule po Lukavici hodati.... Uzas...
 • Generic placeholder image
  Krcko 30.03.2023. 23:23
  Pravo ćemo se usrećiti sa ovim ljepotanima iz Indije, e jesu ove naše profe našli ekonomski jaku državu čije studente ima da školujemo iz džepa građana Republike Srpske. Kako ne uhvatiše vezu sa visokorazvijenim zemljama Zapada, Njemačke, Švedske, Švice itd da njihovi sudenti studiraju kod nas. Malo morgen.
 • Generic placeholder image
  Re Jovo 30.03.2023. 21:04
  Prijatelja nije ona Milka to je bot Vlado
 • Generic placeholder image
  Jovo for @Milka 30.03.2023. 21:02
  Prije svega podržavam produktivne ideje.
  Podrška za naše profesore za @Milka
  Draga komšinice Milka prvo se udaje i ostvari kao majka i onda piši komentare kao neko ko planira da živi ovdje.
  Nadam se da razumiješ šta sam ti poručio.
 • Generic placeholder image
  Milka 30.03.2023. 20:43
  Gospoda uspjevaju otjerati i ovo malo domacih studenata svojim politikanskim igricama i lijecenjem vlastitih kompleksa na istim, sada bi htjeli da im stranci studiraju. Fakultet koji se dici brojem studenta koji ne uspjevaju upisati narednu godinu, jer je to pokazatelj kako je profesor Bog a student nedostojan istog.
 • Generic placeholder image
  Citalac 30.03.2023. 19:08
  Top lista nadrealista
Повезане вијести
Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
Индија забранила боксерки тзв. Косова учешће на Свјетском првенству Индија забранила боксерки тзв. Косова учешће на Свјетском првенству
Сара Ћирковић отпутовала на Свјетско боксерско првенство у Индију Сара Ћирковић отпутовала на Свјетско боксерско првенство у Индију
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  20h 32m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  20h 55m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  21h 45m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  14h 33m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  22h 10m
  0