Разлог редукција је историјски минимум воде у протоку на изворишту "Тилава"

23.09.2021. 16:03
2
ИЗВОР: Катера

Поводом актуелног проблема са водоснабдијевањем на територији градских општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа са изворишта Топлик, Тилава и Топличине, којима газдује ВиК „Источно Сарајево“, разговарали смо са руководством овог предузећа о потенцијалном рјешењу за превазилажење овог проблема.

Вршилац дужности директора ВиК „Источно Сарајево“ Љубиша Лаловић је у разговору за портал Катера говорио због чега су се одлучили на редукције воде, те шта су кључни проблеми са којима се ово предузеће суочава.

Лаловић каже да ове године, усљед дугог сушног периода капацитет изворишта константно опада и дошао је на минимални, икад измјерени од 64 l/s, док дневна потрошња износи око 140 l/s, а максимална достиже и до 180 l/s.

- Ми смо покушали да дуготрајни сушни период и несклад у дотоку на изворишту и потрошњи превазиђемо апелима на становништво да рационално троше воду, не користе је за залијевање башти, пуњење базена, прање плочника и друго, међутим ти апели нису уродили плодом – каже Лаловић.

Слика

Фото: ВиК "Источно Сарајево"

Лаловић истиче да су, како би првенствено сачували филтерско постројење „Тилава“ и примарни цјевовод, нису одмах приступили редукцијама воде, него пригушењу главног транспортног цјевовода у вечерњим и ноћним сатима ради смањења потрошње и акумулирања доводне количине воде за наредни дан.

- Ова пригушења највише су осјетили потрошачи виших дијелова прве зоне водоснабдијевања, то јесте, гравитације. Тада без воде остају падински дијелови Игмана, виши спратови стамбених зграда, као и пумпе које врше дистрибуцију воде у другу висинску зону попут Горњег Которца, Горњих Младица и Доњих Младица – каже Лаловић.

Како ни пригушења воде нису дала очекиване резултате, јер је доток био испод вишегодишњег минимума, од 13. септембра руководство ВиК „Источно Сарајево“ одлучило се на осмочасовне редукције воде.

- То је најнеповољнија опција за грађане, као и за водовод, јер се ризикује исправност мреже, те исцрпљују људски ресурси сталним манипулацијама на мрежи. Дефинисали смо четири подручја редукције и свако од њих у редукцији је по осам сати, узимајући у обзир да поред приоритетних потрошача, болнице и дома здравља, обезбиједимо напајање радним данима школе и вртиће, а викендом свадбене салоне – каже Лаловић.

Он  каже да се од 20. септембра доток воде повећао, те су 21. септембра кренули са постепеним редукцијама воде у ове двије општине.

Слика

Фото: ВиК "Источно Сарајево"

Лаловић истиче да су се врела „Касиповац“ и „Топличина“ показали као врела са прихватном издашности, те су приступили изради пројектне документације и реконструкције „Топличине“, као и резервоара поред врела.

- Уграђено је пумпно постројење и положен потисни вод од пумпне станице до филтер постројења. Друго извориште, „Касиповац“ се налази у приватном посједу, па до рјешења имовинско-правних односа, нисмо могли радити каптажни објекат као и транспортни вод до резервоара – каже Лаловић и додаје да у резервоару који је заједнички са ова два врела су приликом реконструкције уградили улазни вод и за „Касиповац“.

- С обзиром да је Горњи Которац био једно од најугроженијих насеља због немогућности рада пумпе, планирано је да се на главном транспортном цјевоводу, који се не смије оставити без воде, угради пумпно постројење које ће само у случајевима смањеног дотока обезбиједити довољно воде да се главна пумпа у Горњем Которцу може укључити, и тако пунити резервоар, да би становништво имало уредно водоснабдијевање – каже Лаловић.

Он додаје да су уз помоћ општине Источна Илиџа, која је поред финансирања и обезбијеђивања локације за нову пумпу, овај посао успјешно завршили.

Лаловић каже да су за превазилажење проблема водоснабдијевања у Доњим Младицама IV и Горњим Младицама такође извршили замјену пумпног постројења у станици Доње Младице. 

- Taкoђe вишeгoдишьи пpo6лeм вишecпpaтниx згpaдa y нaceљy Фaмoc, Tpг Mиpocлaвa Бepjaнa, кojи cy ocтajaли 6es вoдe, пpe6aцили cмo ca гpaвитaциje нa пoтиcни вoд пyмпнoг пocтpojeњa Дoњe Mлaдицe. To je saxтиjeвaлo пoлaгaњe нoвoг вoдa ca пoтиcне пyмпe дo пpикљyчкa y нaceљe y дyжини oд 165 метара – каже Лаловић и додаје да је и овај пројекат успјешно завршен, захваљујући и општини Источна Илиџа, која је радове финансирала са износом од 11.500 КМ.  

Иcтoвpeмeнo, aплициpaли cу и пpoшли пpojeкaт кoд Фoндa зa зaштитy живoтнe cpeдинe и eнepгeтcкy eфикacнocт Peпy6ликe Cpпcкe y cвpxy дeтaљниx xидpoгeoлoшкиx иcтpaживaњa питкиx пoдзeмниx вoдa y шиpeм пoдpyчjy нaceљa Toплик и Tилaвa. 

Дефинисан је и пројекат довода воде са извора „Грабски млини“ који се налази у насељу Кијево, општина Трново, а вриједност радова на овом пројекту би износио око два милиона КМ.

- Наш приоритетни циљ је обезбијеђење додатних количина воде, минимално 50 l/s, што би нам дало сигурност уколико би се у наредних неколико година догодила овако екстремна смањења издашности изворишта „Тилава“, усљед дуготрајних суша – каже в.д. директора ВиК „Источно Сарајево“. 

Резултати анкете спроведене на порталу Катера, према мишљењу испитаника, показују да је убрзан развој града и повећан број потрошача главни узрок неуредног водоснабдијевања, те се из тог разлога поставља и питање какве су шансе да дође до проблема са канализационом мрежом.

Лаловић одговара профили цијеви на канализационој мрежи задовољавају број корисника, међутим, додаје да се водовод ту сусреће са другим проблемима.

Слика

Фото: ВиК "Источно Сарајево"

- Први проблем је упуштање кишнице у фекални колектор, што прави проблем загушења фекалног колектора у кишном периоду. Тешко је открити прикључке олука и сливника са уређених површина испред кућа, у фекални колектор. Други проблем је можда неупућеност становништва шта се смије упуштати у канализацију, а шта не смије – каже Лаловић.

Он додаје да је у канализационом систему примјећено веће присуство влажних марамица и заштитних маски за лице, а оне су, према његовим ријечима, у води неразградиве и представљају један од највећих разлога због којих долази до зачепљења фекалне канализационе мреже.

Каже да грађани у канализацију бацају све и свашта, отпад који није намијењен за одлагање у тоалет шоље и сливнике, па у канализационом систему често заврше и пелене, рукавице, штапићи за уши, пластичне кесе, кухињске крпе и друго.

Из ВиК „Источно Сарајево“ више пута су апеловали на становнике ових општина да канализациону мрежу не користе као „канту за смеће“. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Stanovnik I.Ilidze 24.09.2021. 08:55
    Svaka pohvala za pozitivno rjesenje naseg Famosovog naselje mi konacno imamo normalan pritisak. Nadam se da ce se i ostali problemi u vodosnabdjevanju kriticnih podrucja uspjesno rijesiti.
  • Generic placeholder image
    Zemlja Djibuti 23.09.2021. 20:59
    Zna li se ovaj uopšte potpisati ili stavlja X na dokumente?
Повезане вијести
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 32m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 35m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 7m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 54m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    21h 5m
    0