Ребаланс буџета Источне Илиџе развојни упркос дискриминацији од стране власти

31.08.2022. 15:49
0
ИЗВОР: katera.news

На данас одржаној сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојен је ребаланс буџета Општине Источна Илиџа за ову годину у износу од 13.300.000 КМ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је ребаланс буџета развојни и да представља предуслов за рјешавање свих започетих и започињања нових капиталних пројеката.

- Ребаланс обухвата и средства намијењена за рјешавање проблема социјалних категорија, спортских колектива, унапређење и развој културе – рекао је Божовић.

Поред ове, акценат је стављен и на тачку дневног реда која се тиче Информација о стању школских објеката и материјалном положају школа на подручју ове општине.

Према Божовићевим ријечима, у овом тренутку у Влади Републике постоје одлуке о 103 капитална пројекта у Републици Српској, а ни један од њих се не реализује у локалним заједницима у којима начелник није из СНСД-а.

Постоје само двије такве општине у којима се реализују пројекти, то је Бања Лука и Соколац, али у овим општинама је скупштинска већина СНСД. На то скрећемо пажњу и скретали смо много пута до сада. Одређене локалне заједнице и становници су дискримисани и тој пракси се мора стати у крај – рекао је Божовић.

Када причамо о приоритетима, истиче Божовић, морамо повеси рачуна о томе да постоје одређени извори средстава по разним основама који директори основних и средњих школа, конкретно у Источној Илиџи, користе да би добили новац који није приоритетан.

- Не можемо говорити о запошљавању и обезбјеђивању новца за 10 приправника, ако кров прокишњава. Очекивао сам од директора Основне школе "Јован Дучић" из Касиндола да од оних који су статутарно надлежни траже новац за рјешавање капиталног пројекта реконструкције школе – рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, за реконструкцију ове школе потребно је око 600.000 КМ, али новац се не обезбјеђује, већ се гради нова школа.

- Средња школа Источна Илиџа годинама се налази у касарни, у простору гдје се под једним кровом налазе двије школе. Влада Српске само у овој години распоређује 240.000.000 КМ за капиталне пројекте и не даје ни три одсто тог износа, колико је потребно за изградњу гимназије у Источној Илиџи – истакао је Божовић, напомињући да је Општинска управа за развој цијеле Републике Српске.

- Грађани Источне Илиџе не смију бити дискриминисани без обзира на извршну власт Републике Српске, БиХ и јединице локалне управе. Дискриминацију трпе становници многих општина, а представници политичке партије која је на власти о томе јавно не говоре. То треба осудити! – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да захваљујући добром менаџменту Општине и спремности за рјешавање инфраструктурних проблема и развоја инфракструктуре, велики број пројеката дошао је у Источну Илиџу.

- Данас смо донијели одлуку о стварању услова за расписивање лицитације за продају преко 47.000 метара квадратних земљишта на Наклу у Војковићима, намијењеног за изградњу азила за псе. То је пројекат који ће мултипликовати велику корист свим становницима ове општине, али и граду Источно Сарајево, Републици Српској, БиХ. Ту ће радити и велики број наших суграђана - рекао је Божовић.

На данашњој сједници донесена је и одлука о додјели објекта за амбуланту породичне медицине у Касиндолу Дому здравља Источно Сарајево, као и ратификацији споразума о оснивању Инфо-центра туристичке организације на подручју ове општине.

- Можемо рећи да је све оно што смо до сада радили и што је план да радимо у наредних неколико мјесеци бити успјешно реализовано, искључиво од чисто изворних средстава општине Источна Илиџа, без помоћи неких виших нивоа власти – закључио је Божовић.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Владимир Ћосовић истакао је да су гласали против усвајања ребаланса буџета, те да њихови амандмани нису усвојени.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 19m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 50m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 33m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 25m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 40m
    0