Rebalans budžeta Istočne Ilidže razvojni uprkos diskriminaciji od strane vlasti

31.08.2022. 15:49
0
IZVOR: katera.news

Na danas održanoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojen je rebalans budžeta Opštine Istočna Ilidža za ovu godinu u iznosu od 13.300.000 KM.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je rebalans budžeta razvojni i da predstavlja preduslov za rješavanje svih započetih i započinjanja novih kapitalnih projekata.

- Rebalans obuhvata i sredstva namijenjena za rješavanje problema socijalnih kategorija, sportskih kolektiva, unapređenje i razvoj kulture – rekao je Božović.

Pored ove, akcenat je stavljen i na tačku dnevnog reda koja se tiče Informacija o stanju školskih objekata i materijalnom položaju škola na području ove opštine.

Prema Božovićevim riječima, u ovom trenutku u Vladi Republike postoje odluke o 103 kapitalna projekta u Republici Srpskoj, a ni jedan od njih se ne realizuje u lokalnim zajednicima u kojima načelnik nije iz SNSD-a.

Postoje samo dvije takve opštine u kojima se realizuju projekti, to je Banja Luka i Sokolac, ali u ovim opštinama je skupštinska većina SNSD. Na to skrećemo pažnju i skretali smo mnogo puta do sada. Određene lokalne zajednice i stanovnici su diskrimisani i toj praksi se mora stati u kraj – rekao je Božović.

Kada pričamo o prioritetima, ističe Božović, moramo povesi računa o tome da postoje određeni izvori sredstava po raznim osnovama koji direktori osnovnih i srednjih škola, konkretno u Istočnoj Ilidži, koriste da bi dobili novac koji nije prioritetan.

- Ne možemo govoriti o zapošljavanju i obezbjeđivanju novca za 10 pripravnika, ako krov prokišnjava. Očekivao sam od direktora Osnovne škole "Jovan Dučić" iz Kasindola da od onih koji su statutarno nadležni traže novac za rješavanje kapitalnog projekta rekonstrukcije škole – rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, za rekonstrukciju ove škole potrebno je oko 600.000 KM, ali novac se ne obezbjeđuje, već se gradi nova škola.

- Srednja škola Istočna Ilidža godinama se nalazi u kasarni, u prostoru gdje se pod jednim krovom nalaze dvije škole. Vlada Srpske samo u ovoj godini raspoređuje 240.000.000 KM za kapitalne projekte i ne daje ni tri odsto tog iznosa, koliko je potrebno za izgradnju gimnazije u Istočnoj Ilidži – istakao je Božović, napominjući da je Opštinska uprava za razvoj cijele Republike Srpske.

- Građani Istočne Ilidže ne smiju biti diskriminisani bez obzira na izvršnu vlast Republike Srpske, BiH i jedinice lokalne uprave. Diskriminaciju trpe stanovnici mnogih opština, a predstavnici političke partije koja je na vlasti o tome javno ne govore. To treba osuditi! – rekao je Božović.

Božović je istakao da zahvaljujući dobrom menadžmentu Opštine i spremnosti za rješavanje infrastrukturnih problema i razvoja infrakstrukture, veliki broj projekata došao je u Istočnu Ilidžu.

- Danas smo donijeli odluku o stvaranju uslova za raspisivanje licitacije za prodaju preko 47.000 metara kvadratnih zemljišta na Naklu u Vojkovićima, namijenjenog za izgradnju azila za pse. To je projekat koji će multiplikovati veliku korist svim stanovnicima ove opštine, ali i gradu Istočno Sarajevo, Republici Srpskoj, BiH. Tu će raditi i veliki broj naših sugrađana - rekao je Božović.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o dodjeli objekta za ambulantu porodične medicine u Kasindolu Domu zdravlja Istočno Sarajevo, kao i ratifikaciji sporazuma o osnivanju Info-centra turističke organizacije na području ove opštine.

- Možemo reći da je sve ono što smo do sada radili i što je plan da radimo u narednih nekoliko mjeseci biti uspješno realizovano, isključivo od čisto izvornih sredstava opštine Istočna Ilidža, bez pomoći nekih viših nivoa vlasti – zaključio je Božović.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović istakao je da su glasali protiv usvajanja rebalansa budžeta, te da njihovi amandmani nisu usvojeni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Najčitanije
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    13h 28m
    0
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    23h 32m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    20h 59m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    20h 17m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    52m
    0