Реформа јавне управе: Печат одлази с границе

12.07.2021. 09:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако се с реформом јавне управе у БиХ касни, захваљујући подршци ЕУ неке од електронских јавних услуга ускоро би требало да постану доступне јавности.

Једна од најважнијих је ступање на снагу компјутеризованог транзитног граничног система, којим се у потпуности укидају папирологија и печати код неких од најчешћих царинских поступака у  БиХ.

Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ, каже да је та институција половином маја постала сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа, који ће замијенити класични потпис и печат у службеној комуникацији приликом пружања електронских услуга пословној заједници. 

- Ријеч је о заиста великој реформи у БиХ која ће пословној заједници омогућити да сва своја права и обавезе оствари пуно брже, једноставније и јефтиније искључиво електронским путем. Рјешењем Министарства транспорта и комуникација БиХ, УИО је акредитована и уписана као квалификовани овјерилац у БиХ. То значи да порески обвезници већ подносе захтјеве Управи за добијање дигиталних квалификованих потврда, као и за кориштење електронских услуга - рекао је Ковачевић.

Прва услуга која ће, како је истакао, бити понуђена пословној заједници, је НЦТС, односно компјутеризовани транзитни систем, чији почетак примјене је био планиран почетком мјесеца, али је помјерен за 1. август.

- Дошло је до помјерања због чињенице да парламент БиХ још није усвојио закон о царинским прекршајима БиХ, а тај закон мора бити усвојен како би почела примјена Закона о царинској политици БиХ - рекао је Ковачевић.

Ово, практично, значи да ће царински обвезници и шпедитери бити први корисници дигиталног квалификованог потписа у БиХ, јер ће све своје документе у поступку електронског провоза робе овјеравати на нови начин и слати у информациони систем Управе искључиво електронским путем.

- Нови електронски провоз робе значајно ће убрзати све поступке, скратити вријеме чекања приликом личног предавања документације у царинским испоставама и значајно смањити трошкове. Нови електронски провоз мора се прво користити годину дана на националној основи, а након тога ће БиХ постати и пуноправна чланица Конвенције, што значи да ће роба када крене из БиХ бити у систему и све царинске службе земаља кроз које та роба пролази унапријед ће знати све детаље о тој пошиљци, као и царинска служба земље крајње дестинације те робе. То ће свакако убрзати проток робе и смањити вријеме чекања и било каквих контрола - нагласио је Ковачевић.

Ако све буде ишло како је планирано, УИО ће у наредном кораку кренути са ширењем понуде електронских услуга које ће се моћи овјеравати дигиталним квалификованим потписом, као што су подношење увозних и извозних царинских пријава искључиво електронским путем, подношење ПДВ и акцизних пријава и сличних поступака.

- Циљ УИО је да у току 2022. године у потпуности пређе на беспапирно пословање с обвезницима индиректних пореза, који ће тада уз посједовање дигиталног квалификованог потписа изданог од стране УИО сва своја права и обавезе моћи остварити пуно брже, једноставније и јефтиније искључиво електронским путем - рекао је Ковачевић.

Ово је само једна од активности предвиђених реформом јавне управе и Акционим планом, с коначним циљем да се све потребне потврде и процедуре могу спровести на једном мјесту, а планирано је да се грађани путем интернета и мобилног телефона не само информишу о потребним процедурама, већ да што више процедура обаве од куће.

- Циљ је лакоћа доступности информација преко организационих силоса ослањајући се на слободан проток података у складу с Оквиром интероперабилности, технолошку неутралност, интегритет, контролу осигурања, приватност, идентитет и безбједносне захтјеве - наведено је у Акционом плану.

Такође, план је успоставити јединствену тачку за грађане за сваки управни ниво за добијање информација и остварење услуга које пружају институције, организованих око животних догађаја, укључујући електронске и физичке тачке, односно пултове који су надлежни за издавање сертификата и других докумената.

- Специфични  циљ у области пружања услуга је усмјерен на реформске процесе који ће трансформисати јавну управу оријентисану ка корисницима, тако што ће стручно пратити и схватати њихове потребе и очекивања, те на основу тога унаприједити пословне процесе и управно поступање, смањујући административно оптерећење, омогућавајући доступност услуга различитим каналима комуникације, уз осигурање високог квалитета и смањење цијене услуге - наведено је у плану.

Коментари 0
Повезане вијести
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши
Гужве на излазу из БиХ на прелазима Градишка, Изачић и Велика Кладуша Гужве на излазу из БиХ на прелазима Градишка, Изачић и Велика Кладуша
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 22m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 57m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 56m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23m
    0