Репер Ајс Кјуб на "Твитеру" објавио фотографију народног хероја Лепе Радић

11.06.2020. 17:10
0
ИЗВОР: СРНА

Амерички репер Ајс Кјуб објавио је на "Твитеру" фотографију Лепе Радић, Српкиње из БиХ и народног хероја Југославије која је имала само 17 година када је погубљена у Другом свјетском рату.

Слика

Ријеч је о чувеној фотографији која је снимљена неколико тренутака прије него што су јој ставили омчу око врата када је она, према историјским изворима узвикнула: "Живјела Комунистичка партија и партизани! Бори се, народе, за своју слободу, не дај се зликовцима у руке! Мене нека убију, имаће ко да ме освети", преноси Танјуг.

Радићева је имала свега 17 година када су је нацисти објесили, а у извештају о егзекуцији есесовци су написали да је "бандиткиња, објешена у Босанској Крупи, показала невиђени инат".

Нациста који јој је намакао омчу на врат погинуо је у Загребу, а у његовој торби нађена је ова фотографија.

Радићева је 20. децембра 1951. године проглашена за народног хероја, као најмлађи народни херој из Поткозарја.

Лепа Радић рођена је 19. децембра 1925. године у селу Гашници, код Босанске Градишке.

Она је завршила занатску школу у Градишци, гдје је и живјела до почетка 1941. године, када су је усташе одвеле у оближњи затвор.

Из њега бјежи 23. децембра и ступа у партизане, желећи борбу против крвника свог народа.

Као борац Грбавачке чете Козарског одреда учествовала је у пробоју обруча на Козари, јула 1942, а у августу те године је са борцима Одреда прешла у Подргмеч.

У Козарској офанзиви погинули су јој отац Свето, петнаестогодишњи брат Милан и стриц Владо, који је био револуционар и имао посебан утицај на њу.

У Четвртој непријатељској офанзиви у фебруару 1943. године била је задужена за пренос српских рањеника и организацију збјега у Грмечу.

Без предаха је обилазила збјегове Срба прогнаних са Баније и Кордуна и раштркане групе промрзлих људи, жена и дјеце, склањала их у завјетрине, савјетовала како се понашати приликом бомбардовања.

- Наше бригаде ће зауставити фашисте - увјеравала је народ у настојању да одржи морал.

Заједно са великим збјегом народа, у фебруару 1943. године заробљена је на Грмечу и спроведена у Босанску Крупу, гдје су је Нијемци објесили.

Коментари 0
Повезане вијести
Снажан земљотрес погодио Америку Снажан земљотрес погодио Америку
Нова пуцњава у Америци, има мртвих! Нова пуцњава у Америци, има мртвих!
Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО) Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву ...
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 5m
    3