"Република Српска има најбоље државне службенике на свијету"

24.11.2021. 18:00
2
ИЗВОР: capital.ba

Државни службеници у Републици Српској су према посљедњем извјештају Агенције за државну управу Републике Српске, у другој половини прошле године добили просјечну оцјену 3,51 што је најбољи резултат у посљедњих неколико година.

Како је наведено у извјештају, од укупно 5.900 запослених државних службеника и намјештеника у другој половини прошле године оцјењиван је њих 5.112 од чега су само двије особе добиле оцјену "не задовољава".

Чак 2.257 службеника се "нарочито истиче", док се 2.759 "истиче", а свега 94 "задовољава".

Када говоримо о првих шест мјесеци године пандемије, укупно је забиљежено 5.688 запослених државних службеника, а оцијењено их је 5.018.

У првој половини године просјечна оцјена је била 3,49, а нико није добио најлошију оцјену, односно нико није оцијењен са "не задовољава".

Како је истакнутно, задовољила су 84 службеника, "истиче се" њих 2.789, док се "нарочито истиче" 2.145 службеника.

Оно што је такође занимљиво јесте повећање броја државних службеника. Наиме, док смо у првој половини године имали 5.688 запослених, у другој половини их је забиљежено чак 212 више, односно 5.900.

Међутим, у овом извјештају је напоменуто да број државних службеника треба узети са резервом јер се, како је наведено, ту убрајају запослени на одређено вријеме, волонтери и приправници.

- То уједно оправдава и значајну разлику између броја оцијењених и броја запослених службеника - истакнуто је у Извјештају.

Марић: Оцјењивање државних службеника нема сврхе

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић сматра да је беспредметно коментарисање оцјењивања државних службеника у Републици Српској јер оно нема никакве сврхе.

- Ми већ дуги низ година кроз оцјене имамо приказ да је то више него добро, а с друге стране кроз колективни уговор имамо да се кроз добре резултате рада раднику исплаћује једна просјечна плата, а при томе ниједан службеник није примио награду за просјечне резултате рада. Чему се онда службеници оцјењују оцјеном "нарочито се истиче", а да нико није добио награду која му сљедује у складу са уговором - истакао је Марић у изјави за Capital.

Према његовим ријечима, када је Синидикат, на чијем је челу имао разговоре са "Сигмом" која ради на реформи јавне управе у Босни и Херцеговини, истакнут је проблем да је оцјењивање службеника беспредметно на овакав начин.

- У "Сигми" су нам објаснили да службеник у ЕУ да би добио "нарочито се истиче" мора урадити нешто епохално за државу. Да би добио оцјену "истиче се" или врло добар мораш урадити нешто епохално за тај орган управе у којем радиш. У сваком другом случају у ЕУ државни службеник добија оцјену "добар" или "задовољава" - појаснио је Марић.

Марић наглашава да оцјене у Републици Српској приказују да имамо "сјајну државну управу" што је, како каже, нереалан приказ чињеничног стања.

Нагласио је да све док се законски на одговарајући начин не дефинише систем награђивања и кажњавања службеника, оцјењивање неће имати смисла.

Додао је да је лоше и то што не постоји могућност оцјењивања руководећих службеника или функционерa.

- Требала постојати могућност оцјењивања и тих људи, како би службеници могли да кажу како се њихови непосредни руководиоци понашају - закључио је Марић.

 

Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 24.11.2021. 22:23
    80 % ovih dzabaljebarosa u privatnim firmama nebi radilo ni 5 dana,pola ih zaposleno po stranackim linijama i na izmišljenim mjestima.
  • Generic placeholder image
    Kancelar 24.11.2021. 18:17
    Dobri su to ljudi, samo brzo planu
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 43m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 45m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 38m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 43m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 46m
    1