Република Српска могла би да изгуби зграду Скупштине (ВИДЕО)

20.04.2021. 19:30
0
ИЗВОР: БН ТВ

Република Српска могла би да изгуби зграду Народне скупштине и зграду поред Народне скупштине у кој се некада налазила Влада Републике Српске.

То је резултат пресуде Окружног суда у Бањалуци којом је одбијена тужба града Бањалука на рјешење Геодетске управе којим је одбијено право уписа града над власништвом и располагањем овом имовином. Пресудом је прецизирано да је насљедник имовине држава Босна и Херцеговина.

Окружни суд у Бањалуци је, рјешавајући тужбу града ради поништења рјешења Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове из 2019. године којим је одбијен захтјев града да се упише као власник имовине, потврдио рјешење Геодетске управе.

Град не може бити уписан као власник непокретне имовине, а суд је констатовао да је то јасно због споразума о сукцесији имовине бивше Југославије који је потписан у Бечу 2001. године. Тим споразумом сва непокретна имовина која је била у власништву некадашњег секретаријата народне одбране прелази у власништво држава насљедница. Суд наводи да су тај споразум ратификовале институције БиХ уз сагласност свих тадашњих представника Републике Српске.

Судија Милан Благојевић у пресуди наводи имена свих представника Српске који су дали сагласност на тај споразум, а међу њима су били представници свих странака из Српске.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак овакву одлуку сматра изузетно значајном. Институције Српске овим нису угрожене јер институције нису објекти.

Заинтересована страна у поступку, држава БиХ је суду као аргумент да је предметна имовина власништво државе доставила акт високог представника односно закон о привременој забрани располагања државном имовином, али је суд тај акт одбацио уз образложење да нема правну снагу.

- Ово је, такође, врло значајан дио пресуде, готово историјски- сматра Црнадак.

Зграде које су предмет спора изграђене су за потребе Дома и управне зграде ЈНА након уговора који су тадашња општина Бањалука и секретаријат народне одбране потписали у мају 1970. године.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    14h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 6m
    0