Republika Srpska mogla bi da izgubi zgradu Skupštine (VIDEO)

20.04.2021. 19:30
0
IZVOR: BN TV

Republika Srpska mogla bi da izgubi zgradu Narodne skupštine i zgradu pored Narodne skupštine u koj se nekada nalazila Vlada Republike Srpske.

To je rezultat presude Okružnog suda u Banjaluci kojom je odbijena tužba grada Banjaluka na rješenje Geodetske uprave kojim je odbijeno pravo upisa grada nad vlasništvom i raspolaganjem ovom imovinom. Presudom je precizirano da je nasljednik imovine država Bosna i Hercegovina.

Okružni sud u Banjaluci je, rješavajući tužbu grada radi poništenja rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove iz 2019. godine kojim je odbijen zahtjev grada da se upiše kao vlasnik imovine, potvrdio rješenje Geodetske uprave.

Grad ne može biti upisan kao vlasnik nepokretne imovine, a sud je konstatovao da je to jasno zbog sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije koji je potpisan u Beču 2001. godine. Tim sporazumom sva nepokretna imovina koja je bila u vlasništvu nekadašnjeg sekretarijata narodne odbrane prelazi u vlasništvo država nasljednica. Sud navodi da su taj sporazum ratifikovale institucije BiH uz saglasnost svih tadašnjih predstavnika Republike Srpske.

Sudija Milan Blagojević u presudi navodi imena svih predstavnika Srpske koji su dali saglasnost na taj sporazum, a među njima su bili predstavnici svih stranaka iz Srpske.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak ovakvu odluku smatra izuzetno značajnom. Institucije Srpske ovim nisu ugrožene jer institucije nisu objekti.

Zainteresovana strana u postupku, država BiH je sudu kao argument da je predmetna imovina vlasništvo države dostavila akt visokog predstavnika odnosno zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, ali je sud taj akt odbacio uz obrazloženje da nema pravnu snagu.

- Ovo je, takođe, vrlo značajan dio presude, gotovo istorijski- smatra Crnadak.

Zgrade koje su predmet spora izgrađene su za potrebe Doma i upravne zgrade JNA nakon ugovora koji su tadašnja opština Banjaluka i sekretarijat narodne odbrane potpisali u maju 1970. godine.

Video: BN TV

Komentari 0
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 43m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    10h 7m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    8h 22m
    12
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    1h 41m
    4
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    10h 1m
    0