Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер

01.03.2024. 22:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Српска се незаустављиво празни. Бројеви то јасно доказују - у посљедњих 20 година, само на основу природног прираштаја, изгубили смо 90.000 становика, или један град величине Приједора.

Како је на предавању “Демографска слика Републике Српске стање и перспективе”, упозорио професор др Драшко Маринковић, један од водећих демографа у Српској, за двије деценије смо остали без 8 % популације, а за 18 година је затворено је више од 80 школа и угашено више од 900 разреда.

Очекивано, морталитет биљежи велики пораст. У пику пандемије корона вируса имали смо 19.002 умрлих, док је годишњи просјек 16.000 умрлих.

Добре вијести из породилишта, лоше из школа

– Све то, уз исељавање о коме не постоје валидни подаци, јер их институције не прате или их прате, а не објављују, довело је до сљедећих бројки –  тренутно удио младог становништва, старости до 14 година је тек 13,4 посто, док број старијих од 65 чини 22 % популације. У процентима, то је сваки четврти становник Републике Српске – истакао је Маринковић.

Драшко Маринковић, који је редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци, самтра да једине лијепе вијести стижу из породилишта.

–Оно што тренутно једино даје наду, каже, јесте чињеница да се посљедњих десет година константно рађа 9.000 беба. Стратешки циљ Републике Српске би требало да буде да се задржи овај број рођених на годишњем нивоу. А то ће бити тешко, јер се смањује фертилни потенцијал жена, што ће уз одлазак у иностранство репродуктивних особа, свакако смањити могућност да се задржи овај ниво рађања – сматра професор Маринковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови
Рођено 18 беба у Републици Српској Рођено 18 беба у Републици Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 7m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 42m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 6m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 3m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 46m
    9