Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер

01.03.2024. 22:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Српска се незаустављиво празни. Бројеви то јасно доказују - у посљедњих 20 година, само на основу природног прираштаја, изгубили смо 90.000 становика, или један град величине Приједора.

Како је на предавању “Демографска слика Републике Српске стање и перспективе”, упозорио професор др Драшко Маринковић, један од водећих демографа у Српској, за двије деценије смо остали без 8 % популације, а за 18 година је затворено је више од 80 школа и угашено више од 900 разреда.

Очекивано, морталитет биљежи велики пораст. У пику пандемије корона вируса имали смо 19.002 умрлих, док је годишњи просјек 16.000 умрлих.

Добре вијести из породилишта, лоше из школа

– Све то, уз исељавање о коме не постоје валидни подаци, јер их институције не прате или их прате, а не објављују, довело је до сљедећих бројки –  тренутно удио младог становништва, старости до 14 година је тек 13,4 посто, док број старијих од 65 чини 22 % популације. У процентима, то је сваки четврти становник Републике Српске – истакао је Маринковић.

Драшко Маринковић, који је редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци, самтра да једине лијепе вијести стижу из породилишта.

–Оно што тренутно једино даје наду, каже, јесте чињеница да се посљедњих десет година константно рађа 9.000 беба. Стратешки циљ Републике Српске би требало да буде да се задржи овај број рођених на годишњем нивоу. А то ће бити тешко, јер се смањује фертилни потенцијал жена, што ће уз одлазак у иностранство репродуктивних особа, свакако смањити могућност да се задржи овај ниво рађања – сматра професор Маринковић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  19h 50m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 14m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  10h 20m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  18h 43m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 1m
  0