Република Српска усвојила буџет "тежак" 4 милијарде КМ

15.12.2021. 18:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас буџет за 2022. годину тежак 4,024 милијарде КМ са 48 гласова за, два су била против и 19 суздржаних, а усвојен је и Закон о извршењу буџета за 2022.

Као што се и очекивало, власт и опозиција имале су различита виђења о овом документу. 

С једне стране опозиционе партије тврдиле су да буџет није развојни, да су мала издвајања за борце те да нису планирана средства за оснивање нових институција Српске, а с обзиром на то да је на претходној сједници НС РС усвојила одређене закључке те да РС иде у правцу враћања надлежности. С друге стране посланици владајућих партија тврдили су да је буџет и социјални и развојни, те да је урађено све како би он био праведан, што је најважније с обзиром на захтјеве које су буџетски корисници имали. 

- Захтјеви буџетских корисника превазилазе пет или шест буџета и није лако поредати то на начин да буде праведно јер увијек ће се поставити питање да ли је могло другачије - рекао је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а, додајући да је буџет за наредну годину за 200 милиона КМ већи него првобитно планирани буџет за 2021, да је планирано повећање и пензија и плата те дјечјих додатака. 

Оно што су истакле и власт и опозиција јесте да је добро што буџет расте, али је за опозицију као и претходних година било спорно задуживање, које је наредне године планирано у износу од 614 милиона КМ. 

- Само отплата камата на раније узете кредите је 136 милиона КМ и та је цифра у односу на раније године већа, што показује одређене проблеме у враћању кредита - рекла је Јелена Тривић, посланица ПДПа, додајући да је прекршен и закон који говори да пољопривреди мора ићи шест одсто од буџета, а то није случај. 

У једном тренутку расправа на сједници Народне скупштине Републике Српске прерасла је у расправу о борцима, с обзиром на то да су опозициони посланици, углавном из СДСа, инсистирали на томе да се средства за борачки додатак повећају. 

Милан Радовић, посланик СДС-а, након што је Влади Републике Српске замјерио да нема страних инвестиција и да буџет то не препознаје, најавио је амандман којим тражи да се за сваког борца обезбиједи по пет КМ за мјесец учешћа у рату, међутим такав његов захтјев у старту је одбијен. 

Радован Вишковић, премијер Српске, рекао је да је само по том основу, односно за повећање на пет КМ, из буџета потребно издвојити додатних 200 милиона КМ, питајући се како обезбиједити тај новац.

Он је рекао да је тачна тврдња опозиције да је буџет за Министарство рада и борачкоинвалидске заштите мањи за 10 милиона у односу на ребаланс, али да је чињеница да је у односу на буџет за 2021. годину већи за 31 милион, наводећи да је прошле године исплаћена једнократна помоћ пензионерима, за шта је издвојено око 18 милиона КМ. 

Када је ријеч о самом буџету, Зора Видовић, министарка финансија, образлажући тај документ рекла је да он износи 4,024 милијарде КМ те да је за осам милиона КМ већи од ребаланса буџета.

Нагласила је да је буџет у великој мјери социјални и усмјерен на заштиту становништва, с обзиром на инфлацију присутну у цијелом свијету, али истовремено распоређен тако да се повећају плате радника и растерети привреда. 

- Српска је овим направила највеће растерећење привреде у једном потезу досад - рекла је Видовићева. 

Говорећи о кредитима, Видовићева каже да ће у 2022. години по том основу бити издвојено 454,6 милиона КМ, те да је планирано ново задужење за 611 милиона. 

У својој завршној ријечи, истакла је да су поједини захтјеви опозиције неспојиви јер се с једне стране тражи развојни буџет, а с друге повећање издвајања за борце и одређене социјалне категорије.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    45m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 22m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 56m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 10m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 14m
    1