Катерини приједлози књига за читање

17.07.2023. 19:21
0
ИЗВОР: katera.news

Љето је ту. Вријеме је за предах, за шапат мора, парче сунчаног неба, мало мира и добру књигу. Читање је увијек у моди, али љето свему, па и читању, даје посебну драж.

Портал Катера вам овог понедјељка предлаже нове књига за ово љето.

Кућа сећања и заборава“, Филип Давид

Алберт Вајс је још од дјетињства имао прилике да промијени свој идентитет. Након што је 1942. године под окриљем ужасног рата остао без родитеља и брата Елијаха, неко вријеме је провео у кући фолксдојчера који га називају Ханс и нуде му да замијени њиховог несталог сина и тако се спасе од сигурне смрти. Алберт се тада, ипак, одлучује да сачува свој идентитет и побјегне из њемачке породице која га је умало усвојила.

Много година касније, на једној од конференција о Другом свјетском рату на којима учествује, Вајс лутајући ноћу њујоршким улицама наилази на „Кућу сећања и заборава“. У једној од просторија овог необичног здања похрањено је непрегледно историјско памћење. Алберт у једном екрану може да, као на филму, види сцене страдања својих родитеља и Елијаховог нестанка за који се осјећа кривим, јер је млађи брат био повјерен њему на чување.

Писана у препознатљивом стилу угледног аутора, "Кућа сећања и заборава" је један од најаутентичнијих романа новије српске књижевности.

Сазвежђе свитаца“, Мирјана Бобић Мојсиловић

Прича о искупљењу и људима које може спасти једино љубав.

Животне приче шесторо јунака овог романа испреплешће се и заувијек промијенити за седамдесет два судбоносна сата. Приморани да погледају животу у очи, мораће или да га пригрле или да заувијек остану осујећени у својим тежњама. Сазвежђе свитаца је збирка меланхолије, наде и бурних осјећања, која ће вас загрлити чврсто и неће вас пуштати док вам не измами сузу, носталгију, тугу, широк осмијех и уздах олакшања.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови Катерини приједлози књига за читање Нови Катерини приједлози књига за читање
Нови Катерини приједлози књига за читање Нови Катерини приједлози књига за читање
У БиХ их је преко 200.000: Славите ли Свјетски дан самаца? У БиХ их је преко 200.000: Славите ли Свјетски дан самаца?
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  22h 46m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  4h 43m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  10h 57m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  6h 13m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  9h 3m
  0