Револуционарни лијек за "дјецу лептире" догодине у Србији

28.11.2023. 13:18
0
ИЗВОР: srna.rs

У Србији ће почетком наредне године пацијентима бити доступан лијек за булозну епидермолизу, најтежу кожну болест, који је недавно одобрен у Америци, а чија је цијена на годишњем нивоу 600.000 долара, потврдили су надлежни.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да ће лијек против овог тешког и ријетког обољења у Европи бити регистрован у јуну 2024. године.

- Пракса у Србији је да се након регистрације у Европи увози, наравно, ако имамо финансијска средства. Међутим, ово ће бити први пут да увозимо лек који је регистрован пре Европе. Наша Агенција за лекове и медицинска средства је дала дозволу за увоз. Ово радимо зато што је реч о једној од најтежих, ретких болести - рекла је Шкодрићева за РТС.

Она је напоменула да код овог обољења, при најмањем додиру коже, настају оштећења и ране, због чега малишане који имају ову болест зову "дјеца лептири".

Директор Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Србије Милош Николић најавио је да ће се након дозволе о увозу, по тежини клиничке слике, процијенити коме је од 39 обољелих, међу којима је 17 дјеце, нови лијек најпотребнији.

- Ово је револуција у медицини. Такозвана генска терапија за неке друге болести постоји извесно време. Применом лека долази до епителизације свих промена и пацијенти могу више месеци до годину дана да имају кожу без рана - истакао је Николић.

Он је додао да је булозна епидермолиза најтеже дерматолошко обољење присутно на основу генетске мутације.

- То су веома тешки пацијенти који су болесни од рођења. Трпе велике болове, а ерозије које настају на кожи од самог рођења онемогућавају нормалан живот. Када зарастају, ране доводе до срастања прстију и до проблема у усној дупљи - навео је Николић.

Према његовим ријечима, нови лијек који је регистрован у Америци може допринијети да се стање стабилизује шест до 18 мјесеци код пацијената који га узимају, али послије тог периода терапија поново мора да се примјењује.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски спортисти спремни за церемонију на Сени Српски спортисти спремни за церемонију на Сени
Урош Блажић признао убиства у селима Мало Орашје и Дубона Урош Блажић признао убиства у селима Мало Орашје и Дубона
Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 27m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 26m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 2m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 23m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 6m
    9