Revolucionarni lijek za "djecu leptire" dogodine u Srbiji

28.11.2023. 13:18
0
IZVOR: srna.rs

U Srbiji će početkom naredne godine pacijentima biti dostupan lijek za buloznu epidermolizu, najtežu kožnu bolest, koji je nedavno odobren u Americi, a čija je cijena na godišnjem nivou 600.000 dolara, potvrdili su nadležni.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da će lijek protiv ovog teškog i rijetkog oboljenja u Evropi biti registrovan u junu 2024. godine.

- Praksa u Srbiji je da se nakon registracije u Evropi uvozi, naravno, ako imamo finansijska sredstva. Međutim, ovo će biti prvi put da uvozimo lek koji je registrovan pre Evrope. Naša Agencija za lekove i medicinska sredstva je dala dozvolu za uvoz. Ovo radimo zato što je reč o jednoj od najtežih, retkih bolesti - rekla je Škodrićeva za RTS.

Ona je napomenula da kod ovog oboljenja, pri najmanjem dodiru kože, nastaju oštećenja i rane, zbog čega mališane koji imaju ovu bolest zovu "djeca leptiri".

Direktor Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije Miloš Nikolić najavio je da će se nakon dozvole o uvozu, po težini kliničke slike, procijeniti kome je od 39 oboljelih, među kojima je 17 djece, novi lijek najpotrebniji.

- Ovo je revolucija u medicini. Takozvana genska terapija za neke druge bolesti postoji izvesno vreme. Primenom leka dolazi do epitelizacije svih promena i pacijenti mogu više meseci do godinu dana da imaju kožu bez rana - istakao je Nikolić.

On je dodao da je bulozna epidermoliza najteže dermatološko oboljenje prisutno na osnovu genetske mutacije.

- To su veoma teški pacijenti koji su bolesni od rođenja. Trpe velike bolove, a erozije koje nastaju na koži od samog rođenja onemogućavaju normalan život. Kada zarastaju, rane dovode do srastanja prstiju i do problema u usnoj duplji - naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, novi lijek koji je registrovan u Americi može doprinijeti da se stanje stabilizuje šest do 18 mjeseci kod pacijenata koji ga uzimaju, ali poslije tog perioda terapija ponovo mora da se primjenjuje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    12h 23m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    10h 25m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    9h 18m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    9h 23m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    8h 26m
    1