Резултати оцјењивања запослених у државној управи: На поправном пао један службеник

30.06.2023. 09:31
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Шефови су лани оцјењивали рад и залагање око 5.000 службеника у институцијама Српске, а свега три радника добила су јединицу, од којих је један чак пао и на поправном.

Агенција за јавну службу (АДУ) објавила је два извјештаја о оцјењивању службеника у Српској у прошлој години.

У првом извјештају, који се односи на прво полугодиште 2022, наведено је да је оцијењен рад и залагање 4.993 службеника те да је просјечна оцјена на крају била танка четворка, односно тачније 3,57.

Од јануара до краја јуна 2022. само два намјештеника добила су оцјену не задовољава, док је крај имена и презимена њих 69 уписана оцјена задовољава. Највише њих, и то чак 2.621 добио је оцјену истиче се, а нешто мање, односно 2.301 је оцијењен са нарочито се истиче.

Када је ријеч о чиновницима који су добили најлошију оцјену у првом полугодишту, у извјештају је наведено да је ријеч о два радника Републичке управе цивилне заштите. У истом документу стоји и да ниједан од та два службеника није добио другу узастопну јединицу.

Када је ријеч о резултатима у другом полугодишту 2022. године, оцијењено је 5.175 намјештеника, а резултати су идентични оним из прве половине године.

Тако су оцјену не задовољава од јула до краја децембра прошле године добила два намјештеника, док је труд и рад 67 службеника оцијењен са задовољава. Највише службеника, као и у првом полугодишту, добило је оцјену истиче се и то њих 2.717, док је крај имена и презимена 2.389 намјештеника уписана оцјена нарочито се истиче.

Оцјену не задовољава у другом полугодишту добила су два запослена и то по један радник Републичке управе цивилне заштите и Министарства унутрашњих послова.

- Другу узастопну оцјену не задовољава добио је један запослени, а ријеч је о раднику Цивилне заштите Републике Српске - наведено је у извјештају АДУ.

Вршилац дужности директора Агенције за државну управу Републике Српске Александар Радета рекао је да би, према важећим прописима, службеник који је два пута добио оцјену не задовољава требало да добије отказ.

- Колико сам упознат, ријеч је о раднику Цивилне заштите, односно он је добио оцјену не задовољава и у првом и другом полугодишту. Ту се, чини ми се, ради о неком спору између радника и самог руководства те институције. То траје дуже вријеме. У све је укључен и синдикат. То је радни спор. Не знам докле ће то ићи, али формално-правно тај радник би сада требало да добије отказ - рекао је “Гласу Српске” Радета и додао да не зна шта је позадина цијелог тог случаја.

Нагласио је и да Агенција за државну службу у том случају нема никакву надлежност, већ се тим баве друге институције, односно Одбор за жалбе, су­д те синдикат.

Нови закон

Новим законом о државним службеницима који је скројен предвиђено је оцјењивање службеника једном годишње.

- Дефинисан је и другачији концепт, тако да ће шефови оних који буду оцјењивани са нарочито се истиче и не задовољава морати образложити зашто је то тако. Много једноставније, брже и лакше ће се радити него што је то тренутно - рекао је Александар Радета и додао да се нови закон о државним службеницима тренутно налази у Секретаријату за законодавство које треба да да свој суд о то­м написаном акту. Након тога, наглашава да ће се тај закон наћи на сједници Владе, а затим и пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 30.06.2023. 11:47
    Prvo vi vidite ko sve ne dolazi na posao,pa ko dolazi a nista ne radi pa tek onda ocjenite ove sto rade.
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 32m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 0m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 6m
    0