Rezultati ocjenjivanja zaposlenih u državnoj upravi: Na popravnom pao jedan službenik

30.06.2023. 09:31
1
IZVOR: glassrpske.com

Šefovi su lani ocjenjivali rad i zalaganje oko 5.000 službenika u institucijama Srpske, a svega tri radnika dobila su jedinicu, od kojih je jedan čak pao i na popravnom.

Agencija za javnu službu (ADU) objavila je dva izvještaja o ocjenjivanju službenika u Srpskoj u prošloj godini.

U prvom izvještaju, koji se odnosi na prvo polugodište 2022, navedeno je da je ocijenjen rad i zalaganje 4.993 službenika te da je prosječna ocjena na kraju bila tanka četvorka, odnosno tačnije 3,57.

Od januara do kraja juna 2022. samo dva namještenika dobila su ocjenu ne zadovoljava, dok je kraj imena i prezimena njih 69 upisana ocjena zadovoljava. Najviše njih, i to čak 2.621 dobio je ocjenu ističe se, a nešto manje, odnosno 2.301 je ocijenjen sa naročito se ističe.

Kada je riječ o činovnicima koji su dobili najlošiju ocjenu u prvom polugodištu, u izvještaju je navedeno da je riječ o dva radnika Republičke uprave civilne zaštite. U istom dokumentu stoji i da nijedan od ta dva službenika nije dobio drugu uzastopnu jedinicu.

Kada je riječ o rezultatima u drugom polugodištu 2022. godine, ocijenjeno je 5.175 namještenika, a rezultati su identični onim iz prve polovine godine.

Tako su ocjenu ne zadovoljava od jula do kraja decembra prošle godine dobila dva namještenika, dok je trud i rad 67 službenika ocijenjen sa zadovoljava. Najviše službenika, kao i u prvom polugodištu, dobilo je ocjenu ističe se i to njih 2.717, dok je kraj imena i prezimena 2.389 namještenika upisana ocjena naročito se ističe.

Ocjenu ne zadovoljava u drugom polugodištu dobila su dva zaposlena i to po jedan radnik Republičke uprave civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Drugu uzastopnu ocjenu ne zadovoljava dobio je jedan zaposleni, a riječ je o radniku Civilne zaštite Republike Srpske - navedeno je u izvještaju ADU.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu upravu Republike Srpske Aleksandar Radeta rekao je da bi, prema važećim propisima, službenik koji je dva puta dobio ocjenu ne zadovoljava trebalo da dobije otkaz.

- Koliko sam upoznat, riječ je o radniku Civilne zaštite, odnosno on je dobio ocjenu ne zadovoljava i u prvom i drugom polugodištu. Tu se, čini mi se, radi o nekom sporu između radnika i samog rukovodstva te institucije. To traje duže vrijeme. U sve je uključen i sindikat. To je radni spor. Ne znam dokle će to ići, ali formalno-pravno taj radnik bi sada trebalo da dobije otkaz - rekao je “Glasu Srpske” Radeta i dodao da ne zna šta je pozadina cijelog tog slučaja.

Naglasio je i da Agencija za državnu službu u tom slučaju nema nikakvu nadležnost, već se tim bave druge institucije, odnosno Odbor za žalbe, su­d te sindikat.

Novi zakon

Novim zakonom o državnim službenicima koji je skrojen predviđeno je ocjenjivanje službenika jednom godišnje.

- Definisan je i drugačiji koncept, tako da će šefovi onih koji budu ocjenjivani sa naročito se ističe i ne zadovoljava morati obrazložiti zašto je to tako. Mnogo jednostavnije, brže i lakše će se raditi nego što je to trenutno - rekao je Aleksandar Radeta i dodao da se novi zakon o državnim službenicima trenutno nalazi u Sekretarijatu za zakonodavstvo koje treba da da svoj sud o to­m napisanom aktu. Nakon toga, naglašava da će se taj zakon naći na sjednici Vlade, a zatim i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 30.06.2023. 11:47
    Prvo vi vidite ko sve ne dolazi na posao,pa ko dolazi a nista ne radi pa tek onda ocjenite ove sto rade.
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    19h 34m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    19h 40m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    19h 48m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    11h 55m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    10h 29m
    0